• December 03, 2020, 12:05:26 PM
  • Welcome, Guest
Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

This Forum Beta is ONLY for registered owners of D-Link products in the USA for which we have created boards at this time.

Author Topic: DIR-850L WMM option not found  (Read 5044 times)

hka

  • Level 1 Member
  • *
  • Posts: 3
DIR-850L WMM option not found
« on: June 11, 2015, 08:13:03 PM »

Hi,

I have DIR-850L, HW version B1, Firmware 2.03.
Its UI is kind of new and does not match the screens shown in the user manual.
I am unable to find the config options for WMM in the UI.
The QoS Engine settings just allows us to put connected devices into 3 different categories - Medium, High or Highest.
I am getting far greater upload speeds than downloads when I use the router. When I directly use the ISP's device I get good downloads and lower uploads (as is expected). The router is reversing the speeds (i.e increasing upload speed and reducing download speed).
I want to disable the WMM and see the results, but I am not able to locate the WMM option under the new UI.
I am sure there would be a way to configure the WMM. Please help.
Logged

FurryNutz

  • Poweruser
  •   ▲
    ▲ ▲
  • *****
  • Posts: 49375
  • D-Link Global Forum Moderator
    • Router Troubleshooting
Re: DIR-850L WMM option not found
« Reply #1 on: June 11, 2015, 08:17:17 PM »

ink>Welcome!

  • What region are you located?
  • Are you wired or wireless connected to the router?
  • Has a Factory Reset been performed?



Internet Service Provider and Modem Configurations
  • What ISP Service do you have? Cable or DSL?
  • What ISP Modem Mfr. and model # do you have?
  • Is ISP Modem/Service using Dynamic or Static WAN IP addressing?
  • What ISP Modem service link speeds UP and Down do you have?
  • By-pass the main host router and check internet connection by connecting a wired LAN PC directly to the ISP modem to verify connection access and ISP speeds.
  • Check cable between Modem and Router, swap out to be sure. Link> Cat6 is recommended.
  • Check ISP MTU requirements, Cable is usually 1500, DSL is around 1492 down to 1472. Call the ISP and ask. Link>Checking MTU Values

Are you testing speeds via LAN wired or wireless connections?

THe new UI does not support the WMM enable feature...
Logged
Cable: 1Gb/50Mb>NetGear CAX80>DIR-882>HP 24pt Gb Switch. COVR-1202/2202/3902,DIR-2660/80,3xDGL-4500s,DIR-857,835,827,815,890L,880L,868L,836L,810L,685,657,3x655s,645,628,601,DNR-202L,DNS-345,DCS-933L,936L,960L and 8000LH.

hka

  • Level 1 Member
  • *
  • Posts: 3
Re: DIR-850L WMM option not found
« Reply #2 on: June 11, 2015, 08:36:46 PM »

A factory reset has been done. And that would not have any impact on the UI !
Please help in locating the WMM option.
Logged

FurryNutz

  • Poweruser
  •   ▲
    ▲ ▲
  • *****
  • Posts: 49375
  • D-Link Global Forum Moderator
    • Router Troubleshooting
Re: DIR-850L WMM option not found
« Reply #3 on: June 11, 2015, 08:39:23 PM »

What region are  you located?

Internet Service Provider and Modem Configurations
  • What ISP Service do you have? Cable or DSL?
  • What ISP Modem Mfr. and model # do you have?
  • Is ISP Modem/Service using Dynamic or Static WAN IP addressing?
  • What ISP Modem service link speeds UP and Down do you have?
  • By-pass the main host router and check internet connection by connecting a wired LAN PC directly to the ISP modem to verify connection access and ISP speeds.
  • Check cable between Modem and Router, swap out to be sure. Link> Cat6 is recommended.
  • Check ISP MTU requirements, Cable is usually 1500, DSL is around 1492 down to 1472. Call the ISP and ask. Link>Checking MTU Values

Are you testing speeds via LAN wired or wireless connections?

THe new UI does not support the WMM enable feature...
« Last Edit: June 11, 2015, 08:44:30 PM by FurryNutz »
Logged
Cable: 1Gb/50Mb>NetGear CAX80>DIR-882>HP 24pt Gb Switch. COVR-1202/2202/3902,DIR-2660/80,3xDGL-4500s,DIR-857,835,827,815,890L,880L,868L,836L,810L,685,657,3x655s,645,628,601,DNR-202L,DNS-345,DCS-933L,936L,960L and 8000LH.

hka

  • Level 1 Member
  • *
  • Posts: 3
Re: DIR-850L WMM option not found
« Reply #4 on: June 11, 2015, 10:02:09 PM »

I am in India, Asia.
I have tested with the wire and on wireless as well. Both give similar results.

Is there a reason why the WMM enable feature was removed ?
I think its an important parameter that needs to be made configurable.
If its not configurable, how can we fix the 'more upload speed' problem ?

Is it possible to go to an older firmware and get the WMM enable feature ?
Logged

FurryNutz

  • Poweruser
  •   ▲
    ▲ ▲
  • *****
  • Posts: 49375
  • D-Link Global Forum Moderator
    • Router Troubleshooting
Re: DIR-850L WMM option not found
« Reply #5 on: June 13, 2015, 01:02:25 PM »

Internet Service Provider and Modem Configurations
  • What ISP Service do you have? Cable or DSL?
  • What ISP Modem Mfr. and model # do you have?
  • Is ISP Modem/Service using Dynamic or Static WAN IP addressing?
  • What ISP Modem service link speeds UP and Down do you have?
  • By-pass the main host router and check internet connection by connecting a wired LAN PC directly to the ISP modem to verify connection access and ISP speeds.
  • Check cable between Modem and Router, swap out to be sure. Link> Cat6 is recommended.
  • Check ISP MTU requirements, Cable is usually 1500, DSL is around 1492 down to 1472. Call the ISP and ask. Link>Checking MTU Values
Logged
Cable: 1Gb/50Mb>NetGear CAX80>DIR-882>HP 24pt Gb Switch. COVR-1202/2202/3902,DIR-2660/80,3xDGL-4500s,DIR-857,835,827,815,890L,880L,868L,836L,810L,685,657,3x655s,645,628,601,DNR-202L,DNS-345,DCS-933L,936L,960L and 8000LH.

FurryNutz

  • Poweruser
  •   ▲
    ▲ ▲
  • *****
  • Posts: 49375
  • D-Link Global Forum Moderator
    • Router Troubleshooting
Re: DIR-850L WMM option not found
« Reply #6 on: June 23, 2015, 11:05:20 AM »

Any status on this?  ???

I am in India, Asia.
I have tested with the wire and on wireless as well. Both give similar results.

Is there a reason why the WMM enable feature was removed ?
I think its an important parameter that needs to be made configurable.
If its not configurable, how can we fix the 'more upload speed' problem ?

Is it possible to go to an older firmware and get the WMM enable feature ?
Logged
Cable: 1Gb/50Mb>NetGear CAX80>DIR-882>HP 24pt Gb Switch. COVR-1202/2202/3902,DIR-2660/80,3xDGL-4500s,DIR-857,835,827,815,890L,880L,868L,836L,810L,685,657,3x655s,645,628,601,DNR-202L,DNS-345,DCS-933L,936L,960L and 8000LH.