• April 04, 2020, 06:16:12 PM
  • Welcome, Guest
Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

This Forum Beta is ONLY for registered owners of D-Link products in the USA for which we have created boards at this time.

Pages: [1] 2 3

Author Topic: Can't change default IP - Error  (Read 45335 times)

Moogs

  • Level 1 Member
  • *
  • Posts: 2
Can't change default IP - Error
« on: December 19, 2011, 07:11:59 PM »

I don't really understand the error message. I have a bunch of static IPs on cameras and electronics on the 192.168.1.x network so I would simply like to change the router's default IP to 192.168.1.1. I get this error though.

Logged

FurryNutz

  • Poweruser
  •   ▲
    ▲ ▲
  • *****
  • Posts: 48536
  • D-Link Global Forum Moderator
    • Router Troubleshooting
Re: Can't change default IP - Error
« Reply #1 on: December 20, 2011, 11:13:46 AM »

Can you enlarge the picture? Can't see anything for this picture.
Logged
"Nothing Funny about It...." We are not here to Impress anyone! You have a be a COMPETENT user first to under stand COMPETENT help!

Moogs

  • Level 1 Member
  • *
  • Posts: 2
Re: Can't change default IP - Error
« Reply #2 on: December 21, 2011, 02:34:40 PM »

The picture is 800x600 to me.
Logged

FurryNutz

  • Poweruser
  •   ▲
    ▲ ▲
  • *****
  • Posts: 48536
  • D-Link Global Forum Moderator
    • Router Troubleshooting
Re: Can't change default IP - Error
« Reply #3 on: December 21, 2011, 06:09:52 PM »

Did you change the DHCP server Pool IP address as well?
Logged
"Nothing Funny about It...." We are not here to Impress anyone! You have a be a COMPETENT user first to under stand COMPETENT help!

davi1td

  • Level 1 Member
  • *
  • Posts: 2
Re: Can't change default IP - Error
« Reply #4 on: December 23, 2011, 04:33:48 PM »

There is no such thing as DHCP server Pool IP address, moogs is right this is a problem!
The DHCP server Pool IP address range has nothing to do with the base LAN IP per se.
Moogs I'll let you know if I can find a workaround ...
Logged

FurryNutz

  • Poweruser
  •   ▲
    ▲ ▲
  • *****
  • Posts: 48536
  • D-Link Global Forum Moderator
    • Router Troubleshooting
Re: Can't change default IP - Error
« Reply #5 on: December 23, 2011, 05:54:08 PM »

Under Setup/Networking is where you set the routers IP address and can change the routers IP address and DHCP Server Settings pool of addresses as well. The Router Settings and DHCP Server Settings need to be under the same IP address string format, so if you change the routers ip address from 192.168.0.1 to say 192.168.1.1, the DHCP Server Settings pool of addresses from and too need to be under the same string of 192.168.1.# to 192.168.1.###. Also the Subnet Mask addresses will dictate how many IP addresses on the pool you can use.
I use 255.255.255.192 which gives me 50 IP addresses in the pool to use and reserve since I have less then 50 devices on my network. No need to have any thing more then that however default SNM is good too.
Logged
"Nothing Funny about It...." We are not here to Impress anyone! You have a be a COMPETENT user first to under stand COMPETENT help!

davi1td

  • Level 1 Member
  • *
  • Posts: 2
Re: Can't change default IP - Error
« Reply #6 on: December 23, 2011, 06:06:46 PM »

Not so, if you're actually using this modem the option your referring to is DHCP IP Address Range, which in the case of the dir-645 only let's you set the last octet, i.e 100-199 by default.

So the way to fix this issue is to have the latest firmware 1.0.1 AND then got ot tools/system ->Restore To Factory Default Settings.
Logged

FurryNutz

  • Poweruser
  •   ▲
    ▲ ▲
  • *****
  • Posts: 48536
  • D-Link Global Forum Moderator
    • Router Troubleshooting
Re: Can't change default IP - Error
« Reply #7 on: December 23, 2011, 06:11:43 PM »

You do understand that this is a router and not a modem correct?

well I have the same amplify class router, DIR-657 and have changed both Router and DHCP server address pool to something other than 192.169.0.1. Mine starts with a 6 actually for the router and DCHP Server pool.

I would presume that there is an issue with how the numbers are being entered in or how they are being saved.
When you change the routers IP address, you have to also change the DHCP Server Pool address right after changing the routers IP address before you select SAVE.
Logged
"Nothing Funny about It...." We are not here to Impress anyone! You have a be a COMPETENT user first to under stand COMPETENT help!

reddragon

  • Level 1 Member
  • *
  • Posts: 1
Re: Can't change default IP - Error
« Reply #8 on: December 29, 2011, 01:44:14 PM »

Hi,

Was this issue resolved as I have the same exact problem and get the exact same error message.
I want to use the DIR-645 as an access point and need to change the default IP address to 192.168.1.xxx

I already disabled DHCP and in that section one can only change the range (the y's in xxx.xxx.xxx.yyy)

This is silly and should be easy... I'll return it if I can't get this to work and will get a Lynksys or Netgear with default address of 192.168.1.1
Logged

FurryNutz

  • Poweruser
  •   ▲
    ▲ ▲
  • *****
  • Posts: 48536
  • D-Link Global Forum Moderator
    • Router Troubleshooting
Re: Can't change default IP - Error
« Reply #9 on: December 30, 2011, 11:43:01 AM »

Care to have someone can review your router settings with you using teamviewer.
Logged
"Nothing Funny about It...." We are not here to Impress anyone! You have a be a COMPETENT user first to under stand COMPETENT help!

Doctor Doom

  • Level 3 Member
  • ***
  • Posts: 128
Re: Can't change default IP - Error
« Reply #10 on: January 06, 2012, 11:24:42 AM »

Anyone wanting to change the LAN subnet from 192.168.0.x to 192.168.1.x, please update the firmware 1.02 and it should correct the issue.

Logged

FurryNutz

  • Poweruser
  •   ▲
    ▲ ▲
  • *****
  • Posts: 48536
  • D-Link Global Forum Moderator
    • Router Troubleshooting
Re: Can't change default IP - Error
« Reply #11 on: January 06, 2012, 12:37:58 PM »

Follow the FW update sticky process when you do.
Logged
"Nothing Funny about It...." We are not here to Impress anyone! You have a be a COMPETENT user first to under stand COMPETENT help!

lyurk

  • Level 1 Member
  • *
  • Posts: 2
Re: Can't change default IP - Error
« Reply #12 on: January 06, 2012, 05:40:00 PM »

I am having the same issue. It is good to see that firmware 1.02 will fix the issue. However I only see firmware 1.01 available. Where is 1.02 located?
Logged

FurryNutz

  • Poweruser
  •   ▲
    ▲ ▲
  • *****
  • Posts: 48536
  • D-Link Global Forum Moderator
    • Router Troubleshooting
Re: Can't change default IP - Error
« Reply #13 on: January 06, 2012, 06:49:16 PM »

ftp://ftp.dlink.com/Gateway/dir645/Beta/Firmware/DIR645A1_FW102B08_BETA.zip

Follow the FW update sticky.
« Last Edit: February 26, 2012, 05:19:00 PM by FurryNutz »
Logged
"Nothing Funny about It...." We are not here to Impress anyone! You have a be a COMPETENT user first to under stand COMPETENT help!

lyurk

  • Level 1 Member
  • *
  • Posts: 2
Re: Can't change default IP - Error
« Reply #14 on: January 17, 2012, 07:54:37 PM »

I followed the FW firmware sticky and used the beta 1.02 firmware. It still gives me the error when I try to change the default IP to 192.168.1.1 . I can change it to .2.1 or .3.1, etc. but not .1.1 . I also get the same error when I try to change the netmask to 255.255.254.0 . It says the network id of Lan-1 is the same with Lan-2.

I have many items hard coded with IPs in the .1.1 subnet and it would not be easy to change all of them.
Logged
Pages: [1] 2 3