• August 21, 2019, 08:25:28 PM
  • Welcome, Guest
Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

This Forum Beta is ONLY for registered owners of D-Link products in the USA for which we have created boards at this time.

Pages: [1] 2 3

Author Topic: DNS-323 disappears from network  (Read 21018 times)

bobkat

  • Level 1 Member
  • *
  • Posts: 3
DNS-323 disappears from network
« on: December 19, 2009, 01:21:11 PM »

Hi All:

I bought a DNS-323 and two Western Digital Caviar Green 1 TB drives for backing up our office data.

Everything went together fine and the initial backup (using Memeo backup software included with the 323) took about 6 hours.

The system ran fine for about three weeks and then sometimes in the morning when we come in to work the 323 is not found on the network. The Memeo software still gathers new/changed files for backing up but can't write them to the 323.

The only way to get the 323 back on the network is to unplug the power cord and reboot it. Then all is well until the next time it goes off line - which seems to be at random. But only after a long period of inactivity (ie: when we all go home for the evening).

The DNS is using version 1.04 firmware.

Any help would be appreciated.

Thanks.
Logged

gunrunnerjohn

  • Level 11 Member
  • *
  • Posts: 2717
Re: DNS-323 disappears from network
« Reply #1 on: December 19, 2009, 01:46:44 PM »

What are the indication when you look at the drive?  Is the network light still flashing?  Can you access it using the web interface?  Is this a RAID-1 configuration?

I'd consider two things.

1. Upgrade the firmware to at least the latest released version, 1.07.  I'm running the 1.08b8 here, and it's working fine.

2. Reset to factory defaults and reconfigure the unit.  This will not affect the stored data, but may solve the issue if the configuration has somehow become corrupted.


Logged
Microsoft MVP - Windows Desktop Experience
Remember: Data you don't have two copies of is data you don't care about!
PS: RAID of any level is NOT a second copy.

bobkat

  • Level 1 Member
  • *
  • Posts: 3
Re: DNS-323 disappears from network
« Reply #2 on: December 20, 2009, 11:51:34 AM »

Thanks for the reply.

It went off again this morning and this time I could not get it back again by powering off.

The network light is flashing randomly. It is a RAID 1 configuration, yes.

The 323 is connected to our Linksys RV-016 16 port VPN router - the router works fine and all computers still have network access even though the 323 is off line - however, when the 323 goes off line I notice that all the router LEDs flash together at the same time. It does not do this when the 323 is on line.

Just now I tried looking around at "My Network Places" and I clicked on "web_page on DNS-323" in the shared folders - and right after I did that, the computer "rediscovered" the 323 and now it works again. Strange stuff indeed...



Logged

gunrunnerjohn

  • Level 11 Member
  • *
  • Posts: 2717
Re: DNS-323 disappears from network
« Reply #3 on: December 20, 2009, 12:04:39 PM »

I'd try the factory reset I mentioned, that sounds like the unit is getting confused for some reason.
Logged
Microsoft MVP - Windows Desktop Experience
Remember: Data you don't have two copies of is data you don't care about!
PS: RAID of any level is NOT a second copy.

bobkat

  • Level 1 Member
  • *
  • Posts: 3
Re: DNS-323 disappears from network
« Reply #4 on: December 20, 2009, 12:21:33 PM »

OK thanks gunrunnerjohn.

I will try the factory reset and see if that rectifies the problem - if not I will upgrade the firmware.

Thanks again for your help.

Logged

gunrunnerjohn

  • Level 11 Member
  • *
  • Posts: 2717
Re: DNS-323 disappears from network
« Reply #5 on: December 20, 2009, 01:17:37 PM »

Good luck. :)
Logged
Microsoft MVP - Windows Desktop Experience
Remember: Data you don't have two copies of is data you don't care about!
PS: RAID of any level is NOT a second copy.

Chill

  • Level 2 Member
  • **
  • Posts: 43
Re: DNS-323 disappears from network
« Reply #6 on: December 20, 2009, 03:45:17 PM »

This happened to me also but I may have a different problem compared to yours. The solution I did was to give the DNS323 a static IP address that belongs to my network (mine is 192.168.XXX.XXX/255.255.255.0)
Once i made its IP address static, i always see the NAS without having to powercycle the NAS.
Logged

gunrunnerjohn

  • Level 11 Member
  • *
  • Posts: 2717
Re: DNS-323 disappears from network
« Reply #7 on: December 20, 2009, 03:47:14 PM »

I always recommend a static IP address for any server like this.  Both of my NAS units have a static IP address.
Logged
Microsoft MVP - Windows Desktop Experience
Remember: Data you don't have two copies of is data you don't care about!
PS: RAID of any level is NOT a second copy.

AKFubar

  • Level 3 Member
  • ***
  • Posts: 118
Re: DNS-323 disappears from network
« Reply #8 on: December 22, 2009, 01:50:44 AM »

Something like this happened to me this morning after having my computer off overnite.  When I booted up this morning, I could see the 323 drives still mapped in WinXP but couldn't access them.  The 323 did not show in Easy Search.  The message I get from WinXP was drives were disconnected.  I have wd caviar green drives installed in the 323 and I have hibernation set on the 323.  I am using the latest beta fw for the 323 (1.08).

I rebooted the 323 and eventually the drives were accessible.

The caviar green drives, if inactive, will normally spin down on their own by design to save power.  My theory at this point is that when hibernation is set on the 323 and the caviar drives spin down on their own, for some reason it later becomes impossible to reconnect to the drives when both hibernations kick in without a reboot on the 323.   ???

I have disabled hibernation on the 323 to see if this makes a difference.
« Last Edit: December 22, 2009, 01:57:42 AM by AKFubar »
Logged

gunrunnerjohn

  • Level 11 Member
  • *
  • Posts: 2717
Re: DNS-323 disappears from network
« Reply #9 on: December 22, 2009, 05:34:20 AM »

I have Seagate drives in my DNS-321 and Samsung drives in my DNS-323, neither have any issues recovering from hibernation.  Hard to believe that WD has a special issue.  I did have a pair of 500gig WD drives in my DNS-323 before the upgrade to 1.5TB, and they had no issues at all recovering from hibernation either.
Logged
Microsoft MVP - Windows Desktop Experience
Remember: Data you don't have two copies of is data you don't care about!
PS: RAID of any level is NOT a second copy.

AKFubar

  • Level 3 Member
  • ***
  • Posts: 118
Re: DNS-323 disappears from network
« Reply #10 on: December 22, 2009, 05:39:51 AM »

Thanks gunrunnerjohn.  Just a theory above.  Just going to see for my curiosity if it makes a difference.  The other thing I will try after trying this is setting a static IP.
Logged

gunrunnerjohn

  • Level 11 Member
  • *
  • Posts: 2717
Re: DNS-323 disappears from network
« Reply #11 on: December 22, 2009, 05:48:13 AM »

Not sure why a static IP address would change it, but I've always run mine that way, so it is a difference in the configurations. :)
Logged
Microsoft MVP - Windows Desktop Experience
Remember: Data you don't have two copies of is data you don't care about!
PS: RAID of any level is NOT a second copy.

awarnach

  • Level 1 Member
  • *
  • Posts: 2
Re: DNS-323 disappears from network
« Reply #12 on: December 22, 2009, 01:33:02 PM »

I've got the same problem, I'm running the following configuration:

Total Drive(s):    2

Volume Name:    Volume_1
Volume Type:    RAID 1
Sync Time Remaining:    Completed
Total Hard Drive Capacity:    737717 MB
Used Space:    440369 MB
Unused Space:    297347 MB

Volume Name:    Volume_2
Volume Type:    JBOD
Total Hard Drive Capacity:    491470 MB
Used Space:    21768 MB
Unused Space:    469702 MB

Firmware: 1.05

It ran fine for months until a couple of weeks ago. Didn't change anything. It randomly isn't accessible though my network. Even the shutdown button on the front side doesn't work when it happens. The only thing that works is to unplug the plug. Wait a little en put the plug back in. Then it works for a couple of minutes 'till a couple of hours and I have to do a hard reset again :(

Logged

gunrunnerjohn

  • Level 11 Member
  • *
  • Posts: 2717
Re: DNS-323 disappears from network
« Reply #13 on: December 22, 2009, 02:03:30 PM »

Sad to say, your sounds like a hardware issue with the box.
Logged
Microsoft MVP - Windows Desktop Experience
Remember: Data you don't have two copies of is data you don't care about!
PS: RAID of any level is NOT a second copy.

peevish

  • Level 1 Member
  • *
  • Posts: 1
Re: DNS-323 disappears from network
« Reply #14 on: December 28, 2009, 05:28:35 AM »

Did you come up with a solution for this? I am having the same issue with the same setup (2 1TB caviar green drives in RAID 1) - and my nas keeps disconnecting. It even happes in the middle of using it - it happened again yesterday while streaming my music through itunes. Sometimes unplugging and replugging the nas works, after remapping the drive, sometimes it doesnt. Very frustrating! Just want to check if it is a simple fix before I go through the joys of D-link return.
Logged
Pages: [1] 2 3