• March 26, 2019, 07:59:48 PM
  • Welcome, Guest
Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

This Forum Beta is ONLY for registered owners of D-Link products in the USA for which we have created boards at this time.

Author Topic: DLINK 895L Wireless issue  (Read 631 times)

Abai

  • Level 1 Member
  • *
  • Posts: 6
DLINK 895L Wireless issue
« on: January 08, 2019, 01:08:19 PM »

Hello,

I have purchased a D-Link 895L in the end of November 2018 after reading various great reviews of your product. It was easy to setup with my glassfiber connection and everything worked great out of the box on all my devices. I think I have about 8 different old and new devices connected simultaneously to the network through smart connect. I was very happy with this router for a month, however since 3rd of January, about 1 month after initial setup I have noticed that none of my devices can connect or obtain an ip from the router. I did not preform a firmware update or change any settings within the router. I have preformed a HW reset, however the problems persist even with the default SSID/password. Here is a description of the issue:

0. Fist off, I have a desktop connected to the router through an Ethernet cable. I do not experience any connectivity issues here, it is my daily workstation and I use it a lot. Issues are restricted to wireless devices.
1. When I connect a device to WiFi, sometimes I get a pop up that my password is incorrect. I re-enter the same password and get sometimes connected, sometimes not. There is no other WiFi with the same SSID in the neighborhood. This behavior happens on a Razer laptop, iPhone and iPad, so not restricted to 1 device.
2. When connected to WiFi, the device gets no ip. I have partially resolved this issue by disabling IPV6 in the advanced internet settings (Local connectivity only). Also enabling always broadcast DHCP seemed to help. I did not require these settings for 1 month and everything was working on all devices, so it is strange. While I get up problem 3 persists.
3. When connected to WiFi and with IP obtained through DHCP, I sometimes loose internet connectivity. This happens only on WiFi connected devices. When this happens I try to reconnect to WiFI and get to problem 1. I live in a busy area with many apartments, however I am sure there is no other WiFi using same SSID.

My worry is that everything worked fine initially and now the issues occur on various wireless clients and a HW reset does not help. Any help to resolve these issues would be greatly appreciated.

Thank you in advance
Logged

FurryNutz

  • Poweruser
  •   ▲
    ▲ ▲
  • *****
  • Posts: 47070
  • D-Link Global Forum Moderator
    • New DIR-890L Router with SmartConnect™ Technology
Re: DLINK 895L Wireless issue
« Reply #1 on: January 08, 2019, 02:24:53 PM »

Link>Welcome!

  • Link>What Firmware version is currently loaded? Found on the routers web page under status.
  • What region are you located?
  • Has a Factory Reset been performed?
  • Was a Factory Reset performed before and after any firmware updates then set up from scratch?
  Link> >FW Update Process
  • Was the router working before any firmware updates? What FW was loaded prior to updating?

Internet Service Provider and Modem Configurations
  • What ISP Service do you have? Cable or DSL?
  • What ISP Modem Mfr. and model # do you have?


Router and Wired Configurations
Some things to try: - Log into the routers web page at 192.168.0.1. Use IE, Opera or FF to manage the router. Besure to log into the Admin account on the router.
  • Turn on or off DNS Relay under Setup/Networking. Link>Finding Faster DNS Addresses using Name Bench and input new DNS addresses under Setup/Internet/Manual.
  • Setup DHCP reserved IP addresses for all devices ON the router. Setup/Networking. This ensures each devices gets its own IP address when turned on and connected, eliminates IP address conflicts and helps in troubleshooting and maintain consistency for applications that need to connect as well as mapped drives.
  • Ensure devices are set to auto obtain an IP address.

 
Wireless Configurations
Links>Wireless Installation Considerations and Managing Signal Congestion and Good Neighbour Policy
  • Ensure the default (dlink) SSID name is changed. Ensure that different SSID names are used between each WiFi 2.4/5Ghz radios. Can be anything and not something that's already in use by any neighbouring WiFi routers. Under Setup/Wireless/Manual.
  • What wireless modes are you using?
  • 2.4Ghz and 5Ghz routers: Try single mode G or N or mixed G and N on 2.4Ghz and single mode N or AC on 5Ghz?
  • Try setting a manual Channel to a open or unused channel. 1, 6 or 11. 11 for single mode N if the channel is clear. 13 for EU regions. Try channel 48 or 149 on 5Ghz.
  • What security mode are you using? Preferred security is WPA-Personal. WPA2/AES Only. Some WiFi adapters don't support AES, so you might want to try TPIK only or Auto TPIK and AES.
  • What wireless devices do you have connected?
  • Any other WiFi routers in the area that maybe causing interferences? Link> Use a WiFi Scanner to find out. How many?
  • Try setting Medium or Low power output settings and test again Under Advanced/Advanced Wireless.
and Managing Signal Congestion

Router Placement
Forum User - "Well I feel really dumb. After moving the router away from other electronic devices my speeds are back to normal. Just a heads up for anyone experiencing slow speeds, you might want to move it away from other electronics and see if that helps."
3-6' feet minimum safe distance between devices.
Placement on main level floor and central in the building and WELL ventilated is preferred. Not in basements or closets as building materials, or near by electronics devices could interfere or hinder good signal propagation.
Logged
"Nothing Funny about It...." We are not here to Impress anyone! You have a be a COMPETENT user first to under stand COMPETENT help!

FurryNutz

  • Poweruser
  •   ▲
    ▲ ▲
  • *****
  • Posts: 47070
  • D-Link Global Forum Moderator
    • New DIR-890L Router with SmartConnect™ Technology
Re: DLINK 895L Wireless issue
« Reply #2 on: January 12, 2019, 03:23:04 PM »

Link>Welcome!Thank you!


  • Link>What Firmware version is currently loaded? Found on the routers web page under status.
Hard Ware: A4 FW: 1.21
  • What region are you located?
EU, The Netherlands
Yes. No change.
  • Was a Factory Reset performed before and after any firmware updates then set up from scratch?
  Link> >FW Update ProcessFirmware not updated.
  • Was the router working before any firmware updates? Which version had been loaded prior?
Yes. Was working great for a month.


Internet Service Provider and Modem Configurations
  • What ISP Service do you have? Cable or DSL?
tweak.nl glassfiber
  • What ISP Modem Mfr. and model # do you have?
Gigabit 1000Mbit glassfiber modem. Ethernet output with DHCP. Works great without router.

Using Comodo and OpenVPN DNS after testing.
  • Setup DHCP reserved IP addresses for all devices ON the router. Setup/Networking. This ensures each devices gets its own IP address when turned on and connected, eliminates IP address conflicts and helps in troubleshooting and maintain consistency for applications that need to connect as well as mapped drives.
Done


Wireless Configurations
Links>Wireless Installation Considerations and Managing Signal Congestion and Good Neighbour Policy
  • Ensure the default (dlink) SSID name is changed. Ensure that different SSID names are used between each WiFi 2.4/5Ghz radios. Can be anything and not something that's already in use by any neighbouring WiFi routers. Under Setup/Wireless/Manual.
Done
  • What wireless modes are you using?
G, N, AC
  • 2.4Ghz and 5Ghz routers: Try single mode G or N or mixed G and N on 2.4Ghz and single mode N or AC on 5Ghz?
Done. 2.4 = G/N 5 Ghz 1 is G only, 5 Ghz 2 is AC only.
  • Channel Width set for Auto 20/40Mhz or try 20Mhz only.
Done
  • Try setting a manual Channel to a open or unused channel. 1, 6 or 11. 11 for single mode N if the channel is clear. 13 for EU regions. Try channel 48 or 149 on 5Ghz.
Done

  • Ensure any devices with WiFi adapter drivers are updated.
Done

  • Any other WiFi routers in the area that maybe causing interferences? Link> Use a WiFi Scanner to find out. How many?
No. No more than usual.

Managing Signal Congestion and
  • Try setting Medium or Low power output settings and test again.
Same issue.
Done

Router Placement
Forum User - "Well I feel really dumb. After moving the router away from other electronic devices my speeds are back to normal. Just a heads up for anyone experiencing slow speeds, you might want to move it away from other electronics and see if that helps."
3-6' feet minimum safe distance between devices.
Placement on main level floor and central in the building and WELL ventilated is preferred. Not in basements or closets as building materials, or near by electronics devices could interfere or hinder good signal propagation.
Done

Thank you very much four comments. I have done everything you mentioned and have been testing for the last two days. I am experiencing the same issues on all G, N and AC devices. The router disconnects wireless clients at random and says that password is wrong when reconnecting. Even if it is right. After 4-5 times reconnecting it works. Sometimes clients have no internet access even after connecting. What worries me is that everything worked great for a month, then everything stopped. There were no changes or FW updates to the router. Also, wired clients are working ok.

Thanks again for your help!
Logged
"Nothing Funny about It...." We are not here to Impress anyone! You have a be a COMPETENT user first to under stand COMPETENT help!

FurryNutz

  • Poweruser
  •   ▲
    ▲ ▲
  • *****
  • Posts: 47070
  • D-Link Global Forum Moderator
    • New DIR-890L Router with SmartConnect™ Technology
Re: DLINK 895L Wireless issue
« Reply #3 on: January 12, 2019, 03:24:01 PM »

What ISP Modem Mfr. and model # do you have?

What are the wired speed tests with a wired PC connected to the ISP modem and then thru the DIR router?
Logged
"Nothing Funny about It...." We are not here to Impress anyone! You have a be a COMPETENT user first to under stand COMPETENT help!

Abai

  • Level 1 Member
  • *
  • Posts: 6
Re: DLINK 895L Wireless issue
« Reply #4 on: January 13, 2019, 06:05:17 AM »

What ISP Modem Mfr. and model # do you have?:

It's a Genexis Gigabit 1000Base-BX module (Tx 1310nm, Rx 1550nm). My ISP is tweak.nl, they work with DHCP over VLAN 34. It looks like this: http://apokalips.tweak.nl/Pics/Genx001.jpg

What are the wired speed tests with a wired PC connected to the ISP modem and then thru the DIR router?
My download speed is 430Mbps and up is 500Mbps wired through DIR router. Wired clients work great with the DIR router since the beginning.

Sometimes clients have no internet access even after connecting.

After more testing: No internet issue occurs to only clients connected through 2.4Ghz SSID (currently set to g/n mixed Auto 20/40). Wrong password 4-5 times and sometime disconnect issues occur on all three SSIDs.
« Last Edit: January 13, 2019, 07:17:14 AM by Abai »
Logged

FurryNutz

  • Poweruser
  •   ▲
    ▲ ▲
  • *****
  • Posts: 47070
  • D-Link Global Forum Moderator
    • New DIR-890L Router with SmartConnect™ Technology
Re: DLINK 895L Wireless issue
« Reply #5 on: January 13, 2019, 12:31:43 PM »

So what channels are you using now on the DIR router?

Is the wifi working any better since making any changes?
Logged
"Nothing Funny about It...." We are not here to Impress anyone! You have a be a COMPETENT user first to under stand COMPETENT help!

Abai

  • Level 1 Member
  • *
  • Posts: 6
Re: DLINK 895L Wireless issue
« Reply #6 on: January 14, 2019, 05:04:10 AM »

FurryNutz, I am very grateful for all the tips and debugging you are providing. I have learned a few new tricks along the way like setting up custom DNS to speed up the internet using your guidance.

However, I must say: Given the amount of time I have spent debugging the D-LINK flagship DIR-895L issues, my opinion is that it does not justify its price range. I am disappointed with this top of the shelf D-LINK product.

Here are the answers to your questions:

I have anonymized all the SSID names in the inssider 4 scans that I used so I can share them now to explain the setup better:

https://i.imgur.com/Xko5XNv.png

 In this image you will see the SSIDs Optimus, Prime and Bumblebee. These are respectively 5Ghz-1 5Ghz-2 and 2.4Ghz wireless networks of the DIR-895L (Smart connect is off). Here is an in-detail explanation of their config:

2.4Ghz - Bumblebee:
  • Security Mode:  WPA/WPA2-Personal
  • 802.11 Mode:    802.11n only
  • Wi-Fi Channel: 1 (Best option according to inssider. SSID 0, 13, 15 are co-channel and only SSID 5 interfering a bit with a weak signal.)
  • Transmission Power: High (Tried with Medium as well)
  • Channel Width: 20 MHz (Tried 20/40 too, more interference)
  • Visibility Status: Visible
  • Schedule:  Always Enable

5Ghz-1 Optimus
  • Security Mode:  WPA/WPA2-Personal
  • 802.11 Mode:  802.11n only
  • Wi-Fi Channel:  Auto (I can select from 36/40/44/48 and all these interfere. Auto setting selects 64 which does not interfere and works well as you can see in inssider scan)
  • Transmission Power: High
  • Channel Width:  Auto 20/40 MHz (Only option available)
  • Visibility Status:  Visible
  • Schedule:  Always Enable

5Ghz-2 Prime
  • Security Mode:  WPA/WPA2-Personal
  • 802.11 Mode:    802.11ac only
  • Wi-Fi Channel:  Auto (The only option available. As you can see in the inssider scan selects channel 100 which is interference free)
  • Transmission Power:  High
  • Channel Width:  Auto 20/40/80 MHz
  • Visibility Status:  Visible
  • Schedule:  Always Enable

Now the exact issues that I am experiencing:

Tested on iPhone 5c, iPhone X, Mac Book Pro 2015, Razer Blade 2018 laptop connected through wireless and desktop connected through ethernet to DIR.

2.4Ghz - Bumblebee N only:
  • Can't connect: When connecting I get 4-5 times wrong password response after that connection is made.
  • Can't access router config:I get an IP 192.168.0.x on all devices I tried. If I try to open the router page on 192.168.0.1 the page keeps loading and I get a timeout. I can however, ping the router on 192.168.0.1.
  • Can't access internet:Same issue as above, page keeps loading I get timeout. At the same time my desktop PC connected through ethernet is working fine.

5Ghz-1 Optimus N only:
  • Works ok: All clients can connect, I get 200Mbps up and down roughly.

5Ghz-2 Prime AC only:
  • Disconnect on first page request: Devices connect ok. If I open router config page or any web page the wifi disconnects immediately. This happens 4-5 times.
  • If connected low speed: If the wifi does not disconnect on first page request I get 50Mbps up and down. I tried on all abovementioned devices and various places around the house (including infront of the router).

My suspicion is that something broke inside the router. I have started an support ticket with D-LINK and hoping to RMA the router. I am not sure if this will be accepted since it is more than 30 days since I purchased DIR-895L. I will await D-LINKs response and then decide what course of action to follow.

If you have any more suggestions please let me know, thanks again!

Abai

« Last Edit: January 14, 2019, 05:08:00 AM by Abai »
Logged

FurryNutz

  • Poweruser
  •   ▲
    ▲ ▲
  • *****
  • Posts: 47070
  • D-Link Global Forum Moderator
    • New DIR-890L Router with SmartConnect™ Technology
Re: DLINK 895L Wireless issue
« Reply #7 on: January 14, 2019, 06:48:52 AM »

Now the exact issues that I am experiencing:

Tested on iPhone 5c, iPhone X, Mac Book Pro 2015, Razer Blade 2018 laptop connected through wireless and desktop connected through ethernet to DIR.
What iOS versions are on the Apple devices. What OS are you using on the Blade laptop? What is the Mfr and model# of the wireless adapter attached to the laptop?

2.4Ghz - Bumblebee N only:
  • Can't connect: When connecting I get 4-5 times wrong password response after that connection is made.
  • Can't access router config:I get an IP 192.168.0.x on all devices I tried. If I try to open the router page on 192.168.0.1 the page keeps loading and I get a timeout. I can however, ping the router on 192.168.0.1.
  • Can't access internet:Same issue as above, page keeps loading I get timeout. At the same time my desktop PC connected through ethernet is working fine.
Your 2.4Ghz surroundings is kind of noisy. Can you test channel 13 please?


5Ghz-1 Optimus N only:
  • Works ok: All clients can connect, I get 200Mbps up and down roughly.
Please try channel 48. Also try AC mode only then try N and AC mixed mode. Revert back if this fails.

5Ghz-2 Prime AC only:
  • Disconnect on first page request: Devices connect ok. If I open router config page or any web page the wifi disconnects immediately. This happens 4-5 times.
  • If connected low speed: If the wifi does not disconnect on first page request I get 50Mbps up and down. I tried on all abovementioned devices and various places around the house (including infront of the router).
Channel 100 is a DFS channel, possible incompatibility here. Please try channel 149 or 165.
Also try N mode only then try N and AC mixed mode.
Logged
"Nothing Funny about It...." We are not here to Impress anyone! You have a be a COMPETENT user first to under stand COMPETENT help!

Abai

  • Level 1 Member
  • *
  • Posts: 6
Re: DLINK 895L Wireless issue
« Reply #8 on: January 14, 2019, 07:45:55 AM »

What iOS versions are on the Apple devices. What OS are you using on the Blade laptop? What is the Mfr and model# of the wireless adapter attached to the laptop?
iPhone 5c 10.3.1 (14E304)
iPhone X 12.1.2 (16C101)
Razer Blade 15 with Windows 10 (Intel Wireless-AC 9260 (IEEE 802.11a/b/g/n/ac and Bluetooth 5 connectivity)

2.4Ghz - Bumblebee N only:
Your 2.4Ghz surroundings is kind of noisy. Can you test channel 13 please?
Switched to channel 13. Tested on iPhone X and Razer Blade 15 same issue as before, timeout on router config page. Tonight I will test with iPhone 5c, Xbox 360 and some older wireless devices. Here is a screenshot of settings:



5Ghz-1 Optimus AC only:
Please try channel 48. Also try AC mode only then try N and AC mixed mode. Revert back if this fails.
Switched to AC only and channel 48. iPhone X 200 Mbps up/down, Razer laptop 180 Mbps down 250 Mbps up. I will test with mixed N and AC tonight.
See this picture for config:



5Ghz-2 Prime N only:
Channel 100 is a DFS channel, possible incompatibility here. Please try channel 149 or 165.
Also try N mode only then try N and AC mixed mode.


To be correct, the channel was 100/106 ac according to inssider. No matter what I do, I cannot switch the channel of secondary 5Ghz. The dropdown box only allows Auto option. See the picture below:

Logged

FurryNutz

  • Poweruser
  •   ▲
    ▲ ▲
  • *****
  • Posts: 47070
  • D-Link Global Forum Moderator
    • New DIR-890L Router with SmartConnect™ Technology
Re: DLINK 895L Wireless issue
« Reply #9 on: January 14, 2019, 07:57:23 AM »

Try a quick test, disable WPA on 2.4Ghz and 5.2 radio. Does any of the devices connect with out problems? Re-enable WPA2 after testing.

Set 20/40Mhz on 2.4Ghz with channel 13 as well.
« Last Edit: January 14, 2019, 08:07:04 AM by FurryNutz »
Logged
"Nothing Funny about It...." We are not here to Impress anyone! You have a be a COMPETENT user first to under stand COMPETENT help!

Abai

  • Level 1 Member
  • *
  • Posts: 6
Re: DLINK 895L Wireless issue
« Reply #10 on: January 14, 2019, 08:22:32 AM »

Try a quick test, disable WPA on 2.4Ghz and 5.2 radio. Does any of the devices connect with out problems? Re-enable WPA2 after testing.

Set 20/40Mhz on 2.4Ghz with channel 13 as well.

2.4Ghz no WPA:
  • iPhone X connects, won't get ip through DHCP.
  • Razer laptop connects, gets ip, timeout on router config page or another website.

5Ghz Secondary no WPA:
  • iPhone X connects 100Mbps up/down
  • Razer laptop connects, 100Mbps up/down
Logged

FurryNutz

  • Poweruser
  •   ▲
    ▲ ▲
  • *****
  • Posts: 47070
  • D-Link Global Forum Moderator
    • New DIR-890L Router with SmartConnect™ Technology
Re: DLINK 895L Wireless issue
« Reply #11 on: January 14, 2019, 08:25:49 AM »

Sounds like you might have a bad unit.
I recommend that you phone contact your regional D-Link support office and ask for help and information regarding this. Ask about an RMA.
Link> Tech Support Contact Information
We find that phone contact has better immediate results over using email.
Let us know how it goes please.
« Last Edit: January 14, 2019, 08:41:34 AM by FurryNutz »
Logged
"Nothing Funny about It...." We are not here to Impress anyone! You have a be a COMPETENT user first to under stand COMPETENT help!

Abai

  • Level 1 Member
  • *
  • Posts: 6
Re: DLINK 895L Wireless issue
« Reply #12 on: January 26, 2019, 09:33:56 AM »

Hello FurryNutz,

I have just received a replacement unit from D-Link RMA and set it up exactly as above with Smartconnect disabled. Everything works great on all devices and all networks. On AC only network I get about 440 Mbps up and down.

Thank you again for the troubleshoot!
Logged

FurryNutz

  • Poweruser
  •   ▲
    ▲ ▲
  • *****
  • Posts: 47070
  • D-Link Global Forum Moderator
    • New DIR-890L Router with SmartConnect™ Technology
Re: DLINK 895L Wireless issue (RESOLVED)
« Reply #13 on: January 26, 2019, 09:51:03 AM »

Glad the RMA unit works. Enjoy.  ;)
Logged
"Nothing Funny about It...." We are not here to Impress anyone! You have a be a COMPETENT user first to under stand COMPETENT help!