• September 21, 2019, 10:18:52 AM
  • Welcome, Guest
Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

This Forum Beta is ONLY for registered owners of D-Link products in the USA for which we have created boards at this time.

Author Topic: Xbox consoles and no IP address...  (Read 4992 times)

FurryNutz

  • Poweruser
  •   ▲
    ▲ ▲
  • *****
  • Posts: 47763
  • D-Link Global Forum Moderator
    • Router Troubleshooting
Xbox consoles and no IP address...
« on: February 02, 2015, 07:26:35 AM »

So a 890L arrived Saturday and I was pleased to find it waiting for me. I didn't get a chance to play with it until yesterday. I got it going and everything went well for the most part. I left the Smart Connect setting enabled to see how it would work with all of my devices. Seems to work well for the most part. So all was good. Left for the bowl game then came back after and was going to play some CoD however I could not get my Xbox (S)lim model to connect on the LAN wire. Check everything and noticed that the xbox was not appearing in the networking clients icon list on the router. All of my other devices was. I removed the LAN cable from the xbox and checked to see if the WiFi adapter could connect. It saw the SSID and I used the PW. I looked at the network settings on the xbox and zero's appeared for a bit for the IP address then changed to 169.#.#.# and I new then that there was something wrong. Factory reset the xbox, turn off then back on for both wireless and wired connections. Nothing. Rebooted the router. I didn't factory reset the router as I presume I had done right after un-boxing then set up from scratch. For the life of the xbox, it could not gain an IP address. I spent 30 mins on it and gave up and connected a DIR-836L which had been running prior to the 890L arriving,  and xbox was working well on that router. After connecting the other router, boom, IP address on xbox and gaming commenced.

I'll check my XB1 this evening.

Any one exhibit this on any xbox console or any other game set?
Logged
Cable:200mb/10Mb>NetGear C7800>DIR-882>DGS-1100>HP 24pt Gb Switch. COVR-3902/2202/1203,DIR-2680,890L,882,880L,868L,DNR-202L,DNS-345x2,DCS-933L,936L and 960L.
Go Here>Router Troubleshooting

Lexist2112

  • Level 3 Member
  • ***
  • Posts: 196
Re: Xbox consoles and no IP address...
« Reply #1 on: February 02, 2015, 08:50:03 AM »

Furry,

Have you tried to manually inputing the IP address and reserving it on the 890-L????
Logged

FurryNutz

  • Poweruser
  •   ▲
    ▲ ▲
  • *****
  • Posts: 47763
  • D-Link Global Forum Moderator
    • Router Troubleshooting
Re: Xbox consoles and no IP address...
« Reply #2 on: February 02, 2015, 09:02:24 AM »

I would however it doesn't appear in the client icon list at all. Nothing on the xbox networking IP address appears. I'll try setting a static IP address ON the xbox and see. I also connected the xbox to two different wireless bridges. I saw them online and in the UI. Zero IP address at the xbox though.  :-\

First router to exhibit this issue so far.  ::)
« Last Edit: February 02, 2015, 09:46:29 AM by FurryNutz »
Logged
Cable:200mb/10Mb>NetGear C7800>DIR-882>DGS-1100>HP 24pt Gb Switch. COVR-3902/2202/1203,DIR-2680,890L,882,880L,868L,DNR-202L,DNS-345x2,DCS-933L,936L and 960L.
Go Here>Router Troubleshooting

mfangio

  • Level 1 Member
  • *
  • Posts: 8
Re: Xbox consoles and no IP address...
« Reply #3 on: February 02, 2015, 03:21:03 PM »

Furry as stated in my other thread I will be getting my 890 very soon...wednesday I think.  My brother lives with me and he has an Xbox1.  I will let you know how things go with me.

Cheers
Logged

FurryNutz

  • Poweruser
  •   ▲
    ▲ ▲
  • *****
  • Posts: 47763
  • D-Link Global Forum Moderator
    • Router Troubleshooting
Re: Xbox consoles and no IP address...
« Reply #4 on: February 02, 2015, 04:32:19 PM »

So I got home today and checked my XB1 and it would also not get an IP address from the router.

D-Link has been made aware of this...
Logged
Cable:200mb/10Mb>NetGear C7800>DIR-882>DGS-1100>HP 24pt Gb Switch. COVR-3902/2202/1203,DIR-2680,890L,882,880L,868L,DNR-202L,DNS-345x2,DCS-933L,936L and 960L.
Go Here>Router Troubleshooting

OldnAchy

  • Level 1 Member
  • *
  • Posts: 1
Re: Xbox consoles and no IP address...
« Reply #5 on: February 03, 2015, 12:18:46 PM »

Just set up mine.  No problem with getting IP address, but both my 360 and One are configured as wired and connected via ethernet to a 4 port wireless AC bridge (Cisco/Linksys WUMC710).  My smart TV did get an IP address with no problem though.  The main issue I had with the router was that I was getting a Moderate NAT error when I did a system test on my 360.  It is not clear thru user documentation how to ensure an open NAT, but I was able to accomplish this by enabling  IPV4 and IPV6 mulitcast streaming (default disabled) in network advanced settings.  UPNP was enabled as a default so no change there. 

One thing you might try is to reset your router IP address to 192.168.1.1 from 192.168.0.1 and going back thru the set up process.  The "0.1" address was causing me some problems with my wireless bridge since it had a static address.
Logged

FurryNutz

  • Poweruser
  •   ▲
    ▲ ▲
  • *****
  • Posts: 47763
  • D-Link Global Forum Moderator
    • Router Troubleshooting
Re: Xbox consoles and no IP address...
« Reply #6 on: February 03, 2015, 12:33:41 PM »

Thanks for posting...
Ya I didn't try 192.168.1.1.

ALl the reset of the devices got IP addresses including my DISH joey thats connected to a ASUS EA-N66 bridge in the bed room. Only two items that don't is the 360 and XB1 wired or wireles or wired to the bridge. Possible that my units and this version of FW is broke. I presume it's FW as my other routers have worked with out this kind of experience. I'm sure it will be resolved soon.

Glad yours is working.

Any NAT issues have been resolved mostly with resetting the networking settings on the consoles, turn OFF then back on. As long as your ISP modem doesn't carry any NAT, uPnP is enabled, OPEN NAT should be seen on xbox including multiple consoles. I reserve xbox IPs as .198 and .199 for me.

 
Just set up mine.  No problem with getting IP address, but both my 360 and One are configured as wired and connected via ethernet to a 4 port wireless AC bridge (Cisco/Linksys WUMC710).  My smart TV did get an IP address with no problem though.  The main issue I had with the router was that I was getting a Moderate NAT error when I did a system test on my 360.  It is not clear thru user documentation how to ensure an open NAT, but I was able to accomplish this by enabling  IPV4 and IPV6 mulitcast streaming (default disabled) in network advanced settings.  UPNP was enabled as a default so no change there. 

One thing you might try is to reset your router IP address to 192.168.1.1 from 192.168.0.1 and going back thru the set up process.  The "0.1" address was causing me some problems with my wireless bridge since it had a static address.
Logged
Cable:200mb/10Mb>NetGear C7800>DIR-882>DGS-1100>HP 24pt Gb Switch. COVR-3902/2202/1203,DIR-2680,890L,882,880L,868L,DNR-202L,DNS-345x2,DCS-933L,936L and 960L.
Go Here>Router Troubleshooting

mfangio

  • Level 1 Member
  • *
  • Posts: 8
Re: Xbox consoles and no IP address...
« Reply #7 on: February 05, 2015, 07:51:39 AM »

Got my router in yesterday and based partly on what OldnAchy said above and the fact that ive got some things setup to use 168.1.1, I immediately changed the router's IP during setup.  I do not have any bridges setup and I can say that my brother's xbox1 is connected wirelessly using 192.168.1.1 for the router.  At this time though I have not tried if the default IP address will still work with the xbox, and whether or not there is something else about my setup enabling this to happen where furry had problems.
Logged

FurryNutz

  • Poweruser
  •   ▲
    ▲ ▲
  • *****
  • Posts: 47763
  • D-Link Global Forum Moderator
    • Router Troubleshooting
Re: Xbox consoles and no IP address...
« Reply #8 on: February 05, 2015, 08:09:58 AM »

IT would be a good test to see if the routers default IP address works or not. It's kind of hard to know if it's not tested out of the box using default settings to see of yours does the same thing or not.  :-\

Got my router in yesterday and based partly on what OldnAchy said above and the fact that ive got some things setup to use 168.1.1, I immediately changed the router's IP during setup.  I do not have any bridges setup and I can say that my brother's xbox1 is connected wirelessly using 192.168.1.1 for the router.  At this time though I have not tried if the default IP address will still work with the xbox, and whether or not there is something else about my setup enabling this to happen where furry had problems.
Logged
Cable:200mb/10Mb>NetGear C7800>DIR-882>DGS-1100>HP 24pt Gb Switch. COVR-3902/2202/1203,DIR-2680,890L,882,880L,868L,DNR-202L,DNS-345x2,DCS-933L,936L and 960L.
Go Here>Router Troubleshooting

mfangio

  • Level 1 Member
  • *
  • Posts: 8
Re: Xbox consoles and no IP address...
« Reply #9 on: February 05, 2015, 08:13:07 AM »

I will try and do that for you tonight furry.
Logged

FurryNutz

  • Poweruser
  •   ▲
    ▲ ▲
  • *****
  • Posts: 47763
  • D-Link Global Forum Moderator
    • Router Troubleshooting
Re: Xbox consoles and no IP address...
« Reply #10 on: February 05, 2015, 08:26:53 AM »

You can save your current routers config to file before doing a factory reset. That way after you test, you can go back if you wish.  ;)

Thank you.
Logged
Cable:200mb/10Mb>NetGear C7800>DIR-882>DGS-1100>HP 24pt Gb Switch. COVR-3902/2202/1203,DIR-2680,890L,882,880L,868L,DNR-202L,DNS-345x2,DCS-933L,936L and 960L.
Go Here>Router Troubleshooting