• September 20, 2019, 03:40:34 PM
  • Welcome, Guest
Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

This Forum Beta is ONLY for registered owners of D-Link products in the USA for which we have created boards at this time.

Author Topic: Wireless periodically disconnects from internet but can still see hub  (Read 3970 times)

indygreg

  • Level 1 Member
  • *
  • Posts: 1

once an hour or so i find that my wireless looses internet connectivity yet i can still get to the hub itself and from a wired connection i can get to the internet.  ran inSSIDer and my 5GHz is totally clear and i am running N only.  run a ping test against my router and against google and periodically the google pings just cant get through while my pings to the router continue with no problem.  when this happens i can go to a wired connection and all is fine.  wired always works. 

any ideas?

greg
Logged

FurryNutz

  • Poweruser
  •   ▲
    ▲ ▲
  • *****
  • Posts: 47763
  • D-Link Global Forum Moderator
    • Router Troubleshooting

Link>Welcome!

  • What Hardware version is your router? Look at sticker under the router case.
  • Link>What Firmware version is currently loaded? Found on the routers web page under status.
  • What region are you located?
  • Are you wired or wireless connected to the router?
  • Has a Factory Reset been performed?


Does this happen on 2.4Ghz as well?

Internet Service Provider and Modem Configurations
  • What ISP Service do you have? Cable or DSL?
  • What ISP Modem Mfr. and model # do you have?

Wireless Configurations
Links>Wireless Installation Considerations and Managing Signal Congestion and Good Neighbour Policy
  • Ensure the default (dlink) SSID name is changed. Ensure that different SSID names are used between each WiFi 2.4/5Ghz radios. Can be anything and not something that's already in use by any neighbouring WiFi routers. Under Setup/Wireless/Manual.
  • What wireless modes are you using?
  • 2.4Ghz and 5Ghz routers: Try single mode G or N or mixed G and N on 2.4Ghz and single mode N or AC on 5Ghz?
  • Try setting a manual Channel to a open or unused channel. 1, 6 or 11. 11 for single mode N if the channel is clear. 13 for EU regions. Try channel 48 or 149 on 5Ghz.
  • What security mode are you using? Preferred security is WPA-Personal. WPA2/AES Only. Some WiFi adapters don't support AES, so you might want to try TPIK only or Auto TPIK and AES.
  • What wireless devices do you have connected?
  • Ensure any devices with WiFi adapter drivers are updated.
  • Any 2.4Ghz or 5Ghz cordless house phones or WiFi APs near by that maybe causing interferences?
  • Any other WiFi routers in the area that maybe causing interferences? Link> Use InSSIDer to find out. How many do you see on 2.4Ghz and 5Ghz?
  • If you have any of these options, Try turning OFF or ON Short GI, WLAN Partition, Extra Wireless Protection and HT 20/40 Co-existence if you have it. Also testing with HT20/40Mhz Co-existence enabled will impact results as well. I prefer to use this option OFF. Recommended settings are default. Under Advanced/Advanced Wireless.

Router Placement
Forum User - "Well I feel really dumb. After moving the router away from other electronic devices my speeds are back to normal. Just a heads up for anyone experiencing slow speeds, you might want to move it away from other electronics and see if that helps."
3-6' feet minimum safe distance between devices.
Placement on main level floor and central in the building and WELL ventilated is preferred. Not in basements or closets as building materials, or near by electronics devices could interfere or hinder good signal propagation.
http://www.smallnetbuilder.com/wireless/wireless-basics/31083-smallnetbuilders-wireless-faq-the-essentials
Logged
Cable:200mb/10Mb>NetGear C7800>DIR-882>DGS-1100>HP 24pt Gb Switch. COVR-3902/2202/1203,DIR-2680,890L,882,880L,868L,DNR-202L,DNS-345x2,DCS-933L,936L and 960L.
Go Here>Router Troubleshooting

FurryNutz

  • Poweruser
  •   ▲
    ▲ ▲
  • *****
  • Posts: 47763
  • D-Link Global Forum Moderator
    • Router Troubleshooting

Any status on this?  ???

once an hour or so i find that my wireless looses internet connectivity yet i can still get to the hub itself and from a wired connection i can get to the internet.  ran inSSIDer and my 5GHz is totally clear and i am running N only.  run a ping test against my router and against google and periodically the google pings just cant get through while my pings to the router continue with no problem.  when this happens i can go to a wired connection and all is fine.  wired always works. 

any ideas?

greg
Logged
Cable:200mb/10Mb>NetGear C7800>DIR-882>DGS-1100>HP 24pt Gb Switch. COVR-3902/2202/1203,DIR-2680,890L,882,880L,868L,DNR-202L,DNS-345x2,DCS-933L,936L and 960L.
Go Here>Router Troubleshooting