• September 20, 2019, 01:00:28 AM
  • Welcome, Guest
Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

This Forum Beta is ONLY for registered owners of D-Link products in the USA for which we have created boards at this time.

Author Topic: [BUG] QOS Broken  (Read 3276 times)

Gunz

  • Level 1 Member
  • *
  • Posts: 7
[BUG] QOS Broken
« on: January 07, 2015, 02:49:27 PM »

I just received my unit today from NewEgg and spent several hours troubleshooting why my internet speed was significantly less then my last router. I came to the conclusion that the cause of the slow down was QOS. If any device was in the QOS list the speed was brought down by 40MBPS. Even the device listed at highest priority. I hope this gets fixed before the product gets more wide spread as this was one of the key advertised features.

If you have any questions please feel free to contact me via email as I won't be checking this thread regularly.

« Last Edit: January 18, 2015, 07:04:34 PM by FurryNutz »
Logged

FurryNutz

  • Poweruser
  •   ▲
    ▲ ▲
  • *****
  • Posts: 47761
  • D-Link Global Forum Moderator
    • Router Troubleshooting
Re: [BUG] QOS Broken
« Reply #1 on: January 07, 2015, 04:14:14 PM »

Link>Welcome!

  • Link>What Firmware version is currently loaded? Found on the routers web page under status.
  • What region are you located?
  • Are you wired or wireless connected to the router?

Internet Service Provider and Modem Configurations
  • What ISP Service do you have? Cable or DSL or ONT(Fiber)?
  • What ISP Modem Mfr. and model # do you have?
  • Is ISP Modem/Service using Dynamic or Static WAN IP addressing?
  • What ISP Modem service link speeds UP and Down do you have?
  • Check cable between Modem and Router, swap out to be sure. Link> Cat6 is recommended.
  • Check ISP MTU requirements, Cable is usually 1500, DSL is around 1492 down to 1472. Call the ISP and ask. Link>Checking MTU Values
  • If the ISP modem has a built in router, it's best to bridge the modem. Having 2 routers on the same line can cause connection problems: Link>Double NAT and How NAT Works. To tell if the modem is bridged or not, look at the routers web page, Status/Device Info/Wan Section, if there is a 192.168.0.# address in the WAN IP address field, then the modem is not bridged. If the modem can't be bridged then see if the modem has a DMZ option and input the IP address the router gets from the modem and put that into the modems DMZ. Also check the routers DHCP IP address maybe conflicting with the ISP modems IP address of 192.168.0.1. Check to see if this is the same on the ISP modem, and if modem can't be bridged, change the DIR router to 192.168.1.1 or .0.254.
    Example of a D-Link router configured for PPPoE with ISP Modem bridged: PPPoE Configuration on a Router

I recommend that you have your ISP check the cabling going to the ISP modem, check signal levels going to the ISP modem. For DSL or Fiber service lines, ensure that the ISP is using good working phone or cable lines to the DSL modem and that the phone lines are filtered correctly. For cable Internet, RG-6 coaxial cable is needed, not RG-59. Check for t.v. line splitters and remove them as they can introduce noise on the line and lower the signal going to the ISP modem. I recommend having the ISP service physically check the lines going from the out side to the ISP modem. Connecting to the ISP modem could result in a false positive as the signal to the modem could be just enough to that point then adding on a router, could see problems. The router operation is dependent upon getting good data flow from the ISP modem and the modem is dependent upon getting good signal from the ISP Service.

Does the speed slow down if you remove the device from QoS?

You'll need to check back with this forum thread as we don't communicate outside of the fourms when users post.
Thank you.
« Last Edit: January 07, 2015, 04:16:08 PM by FurryNutz »
Logged
Cable:200mb/10Mb>NetGear C7800>DIR-882>DGS-1100>HP 24pt Gb Switch. COVR-3902/2202/1203,DIR-2680,890L,882,880L,868L,DNR-202L,DNS-345x2,DCS-933L,936L and 960L.
Go Here>Router Troubleshooting

Gunz

  • Level 1 Member
  • *
  • Posts: 7
Re: [BUG] QOS Broken
« Reply #2 on: January 09, 2015, 10:53:53 AM »

I actually spoke to one of the top tier support reps and we had come to the conclusion that in fact QOS was not operating properly. He sent over a ticket to the Network Engineer and I should be hearing back monday.
Logged

FurryNutz

  • Poweruser
  •   ▲
    ▲ ▲
  • *****
  • Posts: 47761
  • D-Link Global Forum Moderator
    • Router Troubleshooting
Re: [BUG] QOS Broken
« Reply #3 on: January 09, 2015, 10:55:42 AM »

In mean time could you give feedback to some of the questions presented? Would be helpful.

Hope they will get it fixed...

Thank you for your feed back and information.
Logged
Cable:200mb/10Mb>NetGear C7800>DIR-882>DGS-1100>HP 24pt Gb Switch. COVR-3902/2202/1203,DIR-2680,890L,882,880L,868L,DNR-202L,DNS-345x2,DCS-933L,936L and 960L.
Go Here>Router Troubleshooting

Gunz

  • Level 1 Member
  • *
  • Posts: 7
Re: [BUG] QOS Broken
« Reply #4 on: January 09, 2015, 11:05:46 AM »

Sure.

There is only one firmware available
I am in NA.
I have tried every band wireless & wired.

My ISP is Optimum Online
I normally average 120MBPS Down, 35UP
I run a SB6141 and it is only a modem.

Logged

FurryNutz

  • Poweruser
  •   ▲
    ▲ ▲
  • *****
  • Posts: 47761
  • D-Link Global Forum Moderator
    • Router Troubleshooting
Re: [BUG] QOS Broken
« Reply #5 on: January 09, 2015, 11:08:33 AM »

Thank you for the information.

I'll be checking with D-Link on this as well. I'll post if I get any information.

If your seeing problems with WiFi, please post about that as well. I'll have additional information for WiFi problems.
Logged
Cable:200mb/10Mb>NetGear C7800>DIR-882>DGS-1100>HP 24pt Gb Switch. COVR-3902/2202/1203,DIR-2680,890L,882,880L,868L,DNR-202L,DNS-345x2,DCS-933L,936L and 960L.
Go Here>Router Troubleshooting

FurryNutz

  • Poweruser
  •   ▲
    ▲ ▲
  • *****
  • Posts: 47761
  • D-Link Global Forum Moderator
    • Router Troubleshooting
Re: [BUG] QOS Broken
« Reply #6 on: January 21, 2015, 09:59:09 AM »

While you are waiting, could you test your parental controls to see if you exhibit any similar issues as seen in this thread? Please? If you have time.
http://forums.dlink.com/index.php?topic=61577.msg248490#msg248490

Let us know what you find...you can post your findings in that thread.

Thank you.
Logged
Cable:200mb/10Mb>NetGear C7800>DIR-882>DGS-1100>HP 24pt Gb Switch. COVR-3902/2202/1203,DIR-2680,890L,882,880L,868L,DNR-202L,DNS-345x2,DCS-933L,936L and 960L.
Go Here>Router Troubleshooting