• September 15, 2019, 11:37:57 PM
  • Welcome, Guest
Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

This Forum Beta is ONLY for registered owners of D-Link products in the USA for which we have created boards at this time.

Author Topic: Just upgraded to a new 868L and have QOS questions  (Read 2864 times)

stclarke

  • Level 1 Member
  • *
  • Posts: 8
Just upgraded to a new 868L and have QOS questions
« on: October 16, 2013, 01:08:32 PM »

Hi, I just upgraded from an older dlink router to a new 868L ad I'm not getting the performance I had expected, so have a couple of questions as I'd like to try QOS settings.. so..

1) I have upgraded to the just released new firmware
2) according to what my PC displays, many other routers in my neighborhood are broadcasting at 300, my new 868L is broadcasting at 215 - not sure why
3) I'm on Bell Sympatico, connecting vie PPOE through a 2Wire DSL Modem

Basically, anything via Skype stutters and has poor video performance, and any video's such as YouTube constantly stall and re-buffer

I'd like to adjust and/or set the QOS for better performance, however, documentation here in the Tech support section is vague, and the on-line help through the unit is even worse.

Does anyone have any DETAILED info on how to set up all the detail within QOS ?  Or can walk me though it ?

Suggestions and links appreciated

Thanks in advance

-Stephen
Logged

FurryNutz

  • Poweruser
  •   ▲
    ▲ ▲
  • *****
  • Posts: 47755
  • D-Link Global Forum Moderator
    • Router Troubleshooting
Re: Just upgraded to a new 868L and have QOS questions
« Reply #1 on: October 16, 2013, 01:31:29 PM »

    Link>
Welcome!

  • Link>What Firmware version is currently loaded? Found on the routers web page under status.
  • What region are you located?
  • Was a Factory Reset performed before and after any firmware updates then set up from scratch?
  • Was the router working before any firmware updates?

Internet Service Provider and Modem Configurations
  • If the ISP modem has a built in router, it's best to bridge the modem. Having 2 routers on the same line can cause connection problems: Link>Double NAT and How NAT Works. To tell if the modem is bridged or not, look at the routers web page, Status/Device Info/Wan Section, if there is a 192.168.0.# address in the WAN IP address field, then the modem is not bridged. If the modem can't be bridged then see if the modem has a DMZ option and input the IP address the router gets from the modem and put that into the modems DMZ.
  • Check ISP MTU requirements, Cable is usually 1500, DSL is around 1492 down to 1472. Call the ISP and ask. Link>Checking MTU Values
  • For DSL/PPPoE connections on the router, ensure that "Always ON" option is enabled.

Router and Wired Configurations
Some things to try: - Log into the routers web page at 192.168.0.1. Use IE, Opera or FF to manage the router.
  • Turn off ALL QoS or Disable Traffic Shaping (DIR only) GameFuel (DGL only and if ON.) options, Advanced/QoS or Gamefuel.
  • Turn off Advanced DNS Services if you have this option under Setup/Internet/Manual or under Setup/PARENTAL CONTROL/Set to>None: Static IP or Obtain Automatically From ISP.
  • Enable Use Unicasting (compatibility for some ISP DHCP Servers) under Setup/Internet/Manual.
  • Turn on DNS Relay under Setup/Networking. Link>Finding Faster DNS Addresses using Name Bench
  • Setup DHCP reserved IP addresses for all devices ON the router. Setup/Networking. This ensures each devices gets its own IP address when turned on and connected, eliminates IP address conflicts and helps in troubleshooting.
  • Ensure devices are set to auto obtain an IP address.
  • If IPv6 is an option on the router, select Local Connection Only or Disable IPv6 options under Setup/IPv6.
  • Set Firewall settings to Endpoint Independent for TCP and UDP under Advanced/Firewall. Enable or Disable SPI to test.
  • Enable uPnP and Multi-cast Streaming under Advanced/Networking. Disable uPnP for testing Port Forwarding rules. Enable IPv6 Multi-cast Streaming for routers that have a Media Server option. Disable IPv6 Multi-cast Streaming if IPv6 or Media Server is not being used.
  • Turn off WISH, and WPS under Advanced.
  • WAN Port Speed set to Auto or specific speed? Some newer ISP modems support 1000Mb so manually setting to Gb speeds can be supported by the router. Advanced/Advanced Networking/WAN Port Speed
  • Set current Time Zone, Date and Time. Use an NTP Server feature. Tools/Time.
  • Check cable between Modem and Router, swap out to be sure. Link> Cat6 is recommended.

Wireless Configurations
Links>Wireless Installation Considerations and Managing Signal Congestion
  • Ensure the default (dlink) SSID name is changed. Can be anything and not something thats already in use by any neighboring WiFi routers. Under Setup/Wireless/Manual.
  • What wireless modes are you using?
  • 2.4Ghz and 5Ghz routers: Try single mode G or N or mixed G and N on 2.4Ghz and single mode N or Mixed N and AC on 5Ghz?
  • Channel Width set for Auto 20/40Mhz or try 20Mhz only.
  • Try setting a manual Channel to a open or unused channel. 1, 6 or 11. 11 for single mode N if the channel is clear.
  • What security mode are you using? Preferred security is WPA-Personal. WPA2/AES Only. Some WiFi adapters don't support AES, so you might want to try TPIK only or Auto TPIK and AES.
  • What wireless devices do you have connected?
  • Any cordless house phones?
  • Any other WiFi routers in the area? Link> Use InSSIDer to find out. How many?
  • If you have any of these options, Try turning OFF or ON Short GI, WLAN Partition, HT 20/40 Co-exhistance and Extra Wireless Protection if you have it. Recommended settings are default. Under Advanced/Advanced Wireless.
  • Enable WMM Enable Under Advanced/Advanced Wireless.
  • Try setting Medium or Low power output settings and test again Under Advanced/Advanced Wireless.

3rd Party Security Software Configurations
  • Turn off all anti virus and firewall programs on PC while testing. 3rd party firewalls are not generally needed when using routers as they are effective on blocking malicious inbound traffic.
  • Turn off all devices accept for one wired PC while testing.


Router Placement
Forum User - "Well I feel really dumb. After moving the router away from other electronic devices my speeds are back to normal. Just a heads up for anyone experiencing slow speeds, you might want to move it away from other electronics and see if that helps."
6" minimum safe distance between devices.
« Last Edit: October 16, 2013, 01:36:32 PM by FurryNutz »
Logged
Cable:200mb/10Mb>NetGear C7800>DIR-882>DGS-1100>HP 24pt Gb Switch. COVR-3902/2202/1203,DIR-2680,890L,882,880L,868L,DNR-202L,DNS-345x2,DCS-933L,936L and 960L.
Go Here>Router Troubleshooting