• December 07, 2019, 03:08:36 AM
  • Welcome, Guest
Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

This Forum Beta is ONLY for registered owners of D-Link products in the USA for which we have created boards at this time.

Author Topic: Recently updated to firmware 1.25NA  (Read 7754 times)

renthall

  • Level 1 Member
  • *
  • Posts: 2
Recently updated to firmware 1.25NA
« on: December 02, 2012, 08:20:42 PM »

Havent updated the firmware on my router since i pulled it out of the box, figured i would give it a go.... unfortunately ever since then i have really bad lag and high ping (300+), especially during gaming.

Is there any way to revert back to older firmware or fix this problem? Any help would be appreciated, thanks!
Logged

FurryNutz

  • Poweruser
  •   ▲
    ▲ ▲
  • *****
  • Posts: 47961
  • D-Link Global Forum Moderator
    • Router Troubleshooting
Re: Recently updated to firmware 1.25NA
« Reply #1 on: December 03, 2012, 07:54:09 AM »

Link>Welcome!

What region are you located?
Are you wired or wireless connected to the router?
Has a Factory Reset been performed before and after the FW update?

Was the router working before the update? What was the reason for updating FW?

What ISP Service do you have? Cable or DSL?
What ISP Modem do you have? Stand Alone or built in router?
What ISP Modem make and model do you have?

If this modem has a built in router, it's best to bridge the modem. Having 2 routers on the same line can cause connection problems.
Double NAT
To tell if the modem is bridged or not, look at the routers web page, Status/Device Info/Wan Section, if there is a 192.168.0.# address in the WAN IP address field, then the modem is not bridged.
If the modem can't be bridged then see if the modem has a DMZ option and input the IP address the router gets from the modem and put that into the modems DMZ.
Check ISP MTU requirements, Cable is usually 1500, DSL is around 1492 down to 1472. Call the ISP and ask.

Some things to try: - Log into the routers web page at 192.168.0.1.
Turn off ALL QoS or Disable Traffic Shaping (DIR only) GameFuel (DGL only and if ON.) options. Advanced/QoS or Gamefuel.
Turn off Advanced DNS Services if you have this option under Setup/Internet/Manual.
Turn on DNS Relay under Setup/Networking.
Setup DHCP reserved IP addresses for all devices ON the router. Setup/Networking. This ensures each devices gets its own IP address when turned on and connected, eliminates IP address conflicts and helps in troubleshooting.
Ensure devices are set to auto obtain an IP address.
Set Firewall settings to Endpoint Independent for TCP and UDP under Advanced/Firewall.
Enable uPnP and Multi-cast Streaming under Advanced/Networking. Disable uPnP for testing Port Forwarding rules.
WAN Port Speed set to Auto or specific speed? Some newer ISP modems support 1000Mb so manually setting to Gb speeds can be supported by the router. Advanced/Advanced Networking/WAN Port Speed


Link>Wireless Installation Considerations
What wireless modes are you using? Under Setup/Wireless/Manual.
Try single mode G or mixed G and N on 2.4Ghz and single mode N on 5Ghz?
Channel Width set for Auto 20/40Mhz or try 20Mhz only.
Try setting a manual channel to a open or unused channel. 1, 6 or 11. 11 for single mode N if the channel is clear.
What security mode are you using? Preferred security is WPA-Personal. WPA2/AES Only. Some WiFi adapters don't support AES, so you might want to try TPIK only or Auto.

What wireless devices do you have connected?
Any cordless house phones?
Any other WiFi routers in the area? Link> Use InSSIDer to find out. How many?

Turn off WISH, and WPS under Advanced.
Try turning off Short GI, WLAN Partition,and Extra Wireless Protection if you have it. Under Advanced/Advanced Wireless.
Enable WMM Enable Under Advanced/Advanced Wireless.

Turn off all anti virus and firewall programs on PC while testing. 3rd party firewalls are not generally needed when using routers as they are effective on blocking malicious inbound traffic.
Turn off all devices accept for one wired PC while testing.

Check cable between Modem and Router, swap out to be sure. Link> Cat6 is recommended.
Logged
Cable:200mb/10Mb>NetGear C7800>DIR-882>DGS-1100>HP 24pt Gb Switch. COVR-3902/2202/1203,DIR-2680,890L,882,880L,868L,DNR-202L,DNS-345x2,DCS-933L,936L and 960L.
Go Here>Router Troubleshooting

renthall

  • Level 1 Member
  • *
  • Posts: 2
Re: Recently updated to firmware 1.25NA
« Reply #2 on: December 03, 2012, 11:51:52 AM »

What region are you located? NA HW V.A2
Are you wired or wireless connected to the router? Wireless
Has a Factory Reset been performed before and after the FW update? Only after FW
Was the router working before the update? What was the reason for updating FW? The router was fine, had stock firmware. I updated just because of shareport.

What ISP Service do you have? Cable or DSL? Cable
What ISP Modem do you have? Stand Alone or built in router? Motorola surfboard
What ISP Modem make and model do you have?

Tried all your suggestions but i still have the same problem, and it only seems to happen during gaming for some reason.
Logged

FurryNutz

  • Poweruser
  •   ▲
    ▲ ▲
  • *****
  • Posts: 47961
  • D-Link Global Forum Moderator
    • Router Troubleshooting
Re: Recently updated to firmware 1.25NA
« Reply #3 on: December 03, 2012, 12:18:30 PM »

What gaming are you doing, PC or Console?
What ISP Modem make and model do you have?

Some things to try: - Log into the routers web page at 192.168.0.1.
Turn off ALL QoS or Disable Traffic Shaping (DIR only) GameFuel (DGL only and if ON.) options. Advanced/QoS or Gamefuel.
Turn off Advanced DNS Services if you have this option under Setup/Internet/Manual.
Turn on DNS Relay under Setup/Networking.
Setup DHCP reserved IP addresses for all devices ON the router. Setup/Networking. This ensures each devices gets its own IP address when turned on and connected, eliminates IP address conflicts and helps in troubleshooting.
Ensure devices are set to auto obtain an IP address.
Set Firewall settings to Endpoint Independent for TCP and UDP under Advanced/Firewall.
Enable uPnP and Multi-cast Streaming under Advanced/Networking. Disable uPnP for testing Port Forwarding rules.
WAN Port Speed set to Auto or specific speed? Some newer ISP modems support 1000Mb so manually setting to Gb speeds can be supported by the router. Advanced/Advanced Networking/WAN Port Speed

Link>Wireless Installation Considerations
What wireless modes are you using? Under Setup/Wireless/Manual.
Try single mode G or N or mixed G and N?
Try single mode G or mixed G and N on 2.4Ghz and single mode N on 5Ghz?
Channel Width set for Auto 20/40Mhz or try 20Mhz only.
Try setting a manual channel to a open or unused channel. 1, 6 or 11. 11 for single mode N if the channel is clear.
What security mode are you using? Preferred security is WPA-Personal. WPA2/AES Only. Some WiFi adapters don't support AES, so you might want to try TPIK only or Auto.
What wireless devices do you have connected?
Any cordless house phones?
Any other WiFi routers in the area? Link> Use InSSIDer to find out. How many?
Turn off WISH, and WPS under Advanced.
Try turning off Short GI, WLAN Partition,and Extra Wireless Protection if you have it. Under Advanced/Advanced Wireless.
Enable WMM Enable Under Advanced/Advanced Wireless.
Turn off all anti virus and firewall programs on PC while testing. 3rd party firewalls are not generally needed when using routers as they are effective on blocking malicious inbound traffic.
Turn off all devices accept for one wired PC while testing.

Check cable between Modem and Router, swap out to be sure. Link> Cat6 is recommended.

I would review this as well:
Gaming and QoS for XBL
« Last Edit: December 04, 2012, 07:01:44 AM by FurryNutz »
Logged
Cable:200mb/10Mb>NetGear C7800>DIR-882>DGS-1100>HP 24pt Gb Switch. COVR-3902/2202/1203,DIR-2680,890L,882,880L,868L,DNR-202L,DNS-345x2,DCS-933L,936L and 960L.
Go Here>Router Troubleshooting

FurryNutz

  • Poweruser
  •   ▲
    ▲ ▲
  • *****
  • Posts: 47961
  • D-Link Global Forum Moderator
    • Router Troubleshooting
Re: Recently updated to firmware 1.25NA
« Reply #4 on: December 07, 2012, 02:29:16 PM »

Any status on this?  ???
Logged
Cable:200mb/10Mb>NetGear C7800>DIR-882>DGS-1100>HP 24pt Gb Switch. COVR-3902/2202/1203,DIR-2680,890L,882,880L,868L,DNR-202L,DNS-345x2,DCS-933L,936L and 960L.
Go Here>Router Troubleshooting