• August 21, 2019, 04:29:48 AM
  • Welcome, Guest
Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

This Forum Beta is ONLY for registered owners of D-Link products in the USA for which we have created boards at this time.

Author Topic: How can my RAID 5 array get visible again ?  (Read 1711 times)

niconux59

  • Level 1 Member
  • *
  • Posts: 4
How can my RAID 5 array get visible again ?
« on: February 08, 2018, 09:17:42 AM »

Hi all,

I'm having an issue : the NAS has lost my RAID array (RAID 5 over 3 disks) but I know it is OK as I still can connect on the box in SSH and scan the disks :

Quote
/ # mdadm --examine --scan
ARRAY /dev/md0 level=raid1 num-devices=3 UUID=ebdd7a6b:9e1cbf5c:79f0c3a3:96a18951
ARRAY /dev/md/1 level=raid5 metadata=1 num-devices=3 UUID=603e7452:dd806ac8:1c3daac7:9671e5ca name=1

but the system don't see my data array :

Quote
/ # cat /proc/mdstat
Personalities : [linear] [raid0] [raid1] [raid10] [raid6] [raid5] [raid4]
md0 : active raid1 sdc1[2] sdb1[1] sda1[0]
      524224 blocks [3/3] [UUU]
     
unused devices: <none>

I have been able to assemble the array by recreating a /dev/md1 node (that is not created anymore at boot whereas /dev/md0 is) :

Quote
/ # mknod /dev/md1 b 9 1
/ # mdadm --assemble --run --force --update=resync /dev/md1 /dev/sda2 /dev/sdb2 /dev/sdc2
mdadm: /dev/md1 has been started with 3 drives.
/ # cat /proc/mdstat
Personalities : [linear] [raid0] [raid1] [raid10] [raid6] [raid5] [raid4]
md1 : active raid5 sdb2[0] sda2[2] sdc2[1]
      5855285760 blocks super 1.0 level 5, 64k chunk, algorithm 2 [3/3] [UUU]
     
md0 : active raid1 sdc1[2] sdb1[1] sda1[0]
      524224 blocks [3/3] [UUU]
     
unused devices: <none>

So I can mount my array, say on /mnt/test and access all my datas :

Quote
/ # mkdir /mnt/test
/ # mount /dev/md1 /mnt/test
/ # whatever_I_want on /mnt/test

But the box web interface is still saying "No Volume Found" ...

Where is it stored in the config that the array is mount at boot ?

I forgot to give some details :
  • my box is a DNS340L
  • my firmware version is 1.07
  • my hardware type is A1

Thanks in advance
« Last Edit: February 11, 2018, 12:59:59 PM by niconux59 »
Logged

FurryNutz

  • Poweruser
  •   ▲
    ▲ ▲
  • *****
  • Posts: 47698
  • D-Link Global Forum Moderator
    • Router Troubleshooting
Re: How can my RAID 5 array get visible again ?
« Reply #1 on: February 08, 2018, 09:26:02 AM »

I recommend that you phone contact your regional D-Link support office and ask for help and information regarding this. We find that phone contact has better immediate results over using email. If in the USA, there is 24/7 online chat support.
Let us know how it goes please.
Logged
Cable:200mb/10Mb>NetGear C7800>DIR-882>DGS-1100>HP 24pt Gb Switch. COVR-3902/2202/1203,DIR-2680,890L,882,880L,868L,DNR-202L,DNS-345x2,DCS-933L,936L and 960L.
Go Here>Router Troubleshooting