D-Link Forums

The Graveyard - Products No Longer Supported => D-Link Storage => DNS-323 => Topic started by: Liquiando on February 22, 2010, 11:28:53 AM

Title: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: Liquiando on February 22, 2010, 11:28:53 AM
Hello together,

I've got a curious problem with my 323. When the HDs spindown the fan starts up in slow mode and doesn't stop. I tried nearly everything and only got it well by installing fun_plug and setting up a customed fan_control-script (as the commands meanwhile have changed). During normal use everything runs fine. Anybody else having this "feature" and an idea to solve it? Some details on my system:

- Firmware 1.08eu (Fan-Setting Auto:Off/Low/High)
- 2 Samsung HD154UI SpinPoint 1.5TB running as JDOB

To avoid answers that already have been here:
- tried change from Auto:Off/Low/High to Auto:Low/High and viceversa with restart
- tried settings reset (hardware and software)
- it's not a temperature issue (after 8 hours the fan running all the night the temperature ist at 23°C)
thanks for your support
Liquiando
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: laving on February 22, 2010, 05:46:05 PM
same here, it's 3:45 am and woke up because of the noise  >:(
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: cinefil1024 on February 23, 2010, 11:26:02 AM
Hello together,
 
Same here too with similar configuration :
- Firmware 1.08final (Fan-Setting Auto:Off/Low/High)
- 2 Samsung HD154UI SpinPoint 1.0TB running as JBOD/RAID1

I woke up at 1:00 am, opened admin interface and Save Tools > Power Management Settings to shut down the little noise of slow mode.. But if I access datas...

Other question : To find my NAS shares over network under W7, I have to Save Setup > Device Settings...
Some scripts aren't running before ?
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: Liquiando on February 24, 2010, 02:07:26 AM
@cinefil1024:
- When you access your data the disks aren't in spindown any more so it's normal your fan will start or run when the temperature rises.
- Sorry, no experience with W7 - still running XP :-)

@laving: if you're interested I can send you my script.
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: gunrunnerjohn on February 24, 2010, 05:43:16 AM
I have several Win7 machines here, and my wife's machine has her documents mapped to the DNS-323 so she can see them from the laptop and the desktop.  That works flawlessly with XP and Win7 regardless of restarts of one or the other system.
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: cinefil1024 on February 24, 2010, 03:43:19 PM
@Liquiando
You're right, but I said that because if I access my datas :
disks run and possibly fan start... -> fan stop -> disks enter in spindown mode -> fan start in slow mode ://
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: gunrunnerjohn on February 24, 2010, 05:18:16 PM
Did you reset to factory defaults and manually reconfigure?  That's what it took to get mine behaving after loading 1.08.
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: dosborne on February 25, 2010, 05:17:30 AM
Since my NAS is located in the basement along with my server, router and other equipment, I actually am happy to see teh fan running all the time. I use the setting low/high as it keeps the temp @ a constant 100 degrees compared to 107-114 if the fan is off.

Fan off/low/high:

Wed, 24 Feb 2010 19:00:24 EST NAS Temp:111F(44C) Capacity:915GB Free:319GB [34%] 6 days 3 hours 9 minutes
Wed, 24 Feb 2010 20:00:23 EST NAS Temp:109F(43C) Capacity:915GB Free:319GB [34%] 6 days 4 hours 9 minutes
Wed, 24 Feb 2010 21:00:24 EST NAS Temp:111F(44C) Capacity:915GB Free:319GB [34%] 6 days 5 hours 9 minutes
Wed, 24 Feb 2010 22:00:25 EST NAS Temp:109F(43C) Capacity:915GB Free:319GB [34%] 6 days 6 hours 9 minutes
Wed, 24 Feb 2010 23:00:26 EST NAS Temp:109F(43C) Capacity:915GB Free:319GB [34%] 6 days 7 hours 9 minutes
Thu, 25 Feb 2010 00:07:12 EST NAS Temp:109F(43C) Capacity:915GB Free:319GB [34%] 6 days 8 hours 16 minutes
Thu, 25 Feb 2010 01:00:23 EST NAS Temp:113F(45C) Capacity:915GB Free:319GB [34%] 6 days 9 hours 9 minutes
Thu, 25 Feb 2010 02:00:23 EST NAS Temp:113F(45C) Capacity:915GB Free:319GB [34%] 6 days 10 hours 9 minutes
Thu, 25 Feb 2010 03:00:25 EST NAS Temp:113F(45C) Capacity:915GB Free:319GB [34%] 6 days 11 hours 9 minutes

Fan low/high:

Thu, 25 Feb 2010 04:00:24 EST NAS Temp:100F(38C) Capacity:915GB Free:319GB [34%] 6 days 12 hours 9 minutes
Thu, 25 Feb 2010 05:00:23 EST NAS Temp:100F(38C) Capacity:915GB Free:319GB [34%] 6 days 13 hours 9 minutes
Thu, 25 Feb 2010 06:00:24 EST NAS Temp:100F(38C) Capacity:915GB Free:319GB [34%] 6 days 14 hours 9 minutes
Thu, 25 Feb 2010 07:00:24 EST NAS Temp:100F(38C) Capacity:915GB Free:319GB [34%] 6 days 15 hours 9 minutes
Thu, 25 Feb 2010 08:00:24 EST NAS Temp:100F(38C) Capacity:915GB Free:319GB [34%] 6 days 16 hours 9 minutes
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: gunrunnerjohn on February 25, 2010, 05:30:06 AM
Here's what mine is currently saying, it's hibernating with the fan settings (Off/Low/High)

System Temperature:     95F / 35C
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: Liquiando on March 03, 2010, 11:33:09 PM
So I think it's just a bug as the systems seems to be very buggy. I could helb myself with a script and that's fine. Just annoying spending money for such a crap.
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: tom-p on March 04, 2010, 01:25:23 PM
I've got the same problem, it was also present with v1.07, the fan never stops, it's annoying and must be a bug in code or hardware issue.  There are a ton of threads and folks reporting this, where is D-Link on this.

PS - I've tried re-flashing, tried down grading then upgrading, reset facotry defaults, powered on/off, changed fan settings back and forth, no luck.

Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: turbov6 on March 04, 2010, 05:45:35 PM
I have the exact same problem here with the 1.08 firmware on a DNS-323 that is only a couple weeks old.  No matter the setting as soon as the DNS-323 hibernates the fan starts up in low speed and never stops.  I've tried reset to default for all settings, different fan settings, turning power recovery on/off.  Nothing seems to change it. 

Is there any reason why the fan is coming on when the drives are hibernated?  All it is really going to do is build up dust even faster in the unit unnecessarily.

Is installing fun_plug that only work around available for this?
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: En3rGy on March 14, 2010, 04:32:01 AM
Hello together,

same problem at my NAS, hardware revision C1, firmware 1.08.

The fan runs always at low / high speed and never turns off, even if the HDDs hibernate.
I noticed that the "fancontol" program is also responsible for hibernating the HDDs.

Using a shell script results in preventing the HDDs to hibernate (because it starts from HDD?), nevertheless the fan stops as desired.

Anyone who has a solution for the C1 board to hibernate the plates AND stops the fan?

Thank's in advance
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: Buhric on March 14, 2010, 05:55:13 AM
PS - I've tried re-flashing, tried down grading then upgrading, reset facotry defaults, powered on/off, changed fan settings back and forth, no luck.

I see that you tried reseting to facory defaults... did you reload the config from a saved file?
If you did... then it would just "re-activate" the problem

Try reseting to defaults using the Reset button on the back of the DNS-323,
Then re-enter the settings manually... DON'T RELOAD FROM A SAVED FILE.
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: gunrunnerjohn on March 14, 2010, 06:36:09 AM
I see that you tried reseting to facory defaults... did you reload the config from a saved file?
If you did... then it would just "re-activate" the problem

Try reseting to defaults using the Reset button on the back of the DNS-323,
Then re-enter the settings manually... DON'T RELOAD FROM A SAVED FILE.

I totally agree, learned this lesson first hand. :)  They apparently just restore an image of everything, so it brings back your problem.  Lame parameter saving process, it needs to be portable across firmware versions.  ::)
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: En3rGy on March 14, 2010, 07:22:28 AM
Entering the settings manually after upgrade, reboot and reset didn't help.

By the way, setting the fan controller parameter on the power management page (auto1, auto2, manual) results in NAS reaction.
But there seems no difference between
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: gunrunnerjohn on March 14, 2010, 08:06:00 AM
The settings are a bit "flaky".  I finally had to do a factory reset, a manual reconfiguration, and then the fan controls seem to work properly.
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: En3rGy on March 14, 2010, 09:35:27 AM
The settings are a bit "flaky".

What's flaky in detail?

What hardware revision do you own?
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: gunrunnerjohn on March 14, 2010, 01:42:36 PM
"Flaky" means that without resetting to factory defaults, you can't get the fan control working properly.  Add to the fact that there is no way to easily save your configuration and restore it for new firmware or other things like this problem, makes it a PITA to fix things like this.  Although I don't think it's all that significant, I have B1 hardware.
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: En3rGy on March 14, 2010, 02:43:27 PM
Regarding the "Flaky" I was just wondering if I missed / forgot something...

Look's like the default fan controller never stops, independent of hardware revision (at least b1 and c1).

@gunrunnerjohn: You got a script doing the job? Does the HDDs hibernate if you run your script? Could you publish it?
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: gunrunnerjohn on March 14, 2010, 02:52:00 PM
No script, no patches, just 1.08 with a factory reset and manual reconfiguration.  I just looked, and my DNS-323 fan is stopped, and the drives are hibernating.
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: En3rGy on March 15, 2010, 01:00:31 PM
I did the whole stuff again (1.08 firmware download, dated 12/18/2009, update, factory reset) but still without success. The fan spins up, stops and restarts with low speed at ~42 C. Later the plates hibernate and the NAS cools down but never stops anymore...

The only difference I can find is the hardware release. For better comparison, I post my NAS parameter:

H/W revisionC1
Firmware1.08, dated 12/19/2009
HDDs2 x Western Digital WD 5000AADS 500 GB Caviar Green, RAID1
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: gunrunnerjohn on March 15, 2010, 01:26:14 PM
Perhaps the C1 hardware has a problem?  Just checked again, drives are sleeping and the fan is stopped.  Temperature 96F/36C.
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: Buhric on March 15, 2010, 10:04:19 PM
I did the whole stuff again (1.08 firmware download, dated 12/18/2009, update, factory reset) but still without success. The fan spins up, stops and restarts with low speed at ~42 C. Later the plates hibernate and the NAS cools down but never stops anymore...

did you select "off/Low/High" or just "Low/High"
for the fan settings ?
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: En3rGy on March 15, 2010, 11:31:55 PM
After a factory reset "auto (off/low/high)" is set by default.
As described, the fan spins up at start up, stops, spins up somewhere at 43 C and keeps spinning, not regarding lower temperature (32C).

For an "active" setting of this option I set the fan to "auto (low/high)". After saving, the fan starts immediately spinning. By the way if you kill the "fancontrol" process before saving the fan control setting, the process is restarted afterwards. This holds also for the hibernating setting (--> "fancontrol" is also responsible for hibernating the plates).
Finally I set the fan back to "auto (off/low/high)" followed by the same behavior as for "auto (low/high)".

By the way, it's quite annoying, waiting for the NAS to heat and cool down...  :)

In "/sbin" is a file called "fan.script". The script explains the start up behavior:
Code: [Select]
#temperature w 1 43
#sleep 1
#temperature w 2 47
#sleep 1
fanspeed s
sleep 1
fanspeed l
sleep 5
fanspeed g > /tmp/fan_status

Calling "temperature g 1" returns 167 F (75 C). Look's like the configured temperatures are independent of the "temperature" settings.
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: goldeneye77 on March 17, 2010, 08:16:58 PM
Same results here -- have tried resetting to defaults via the web interface and by using the reset button on the back.  Fans continue to come on once the drives enter hibernation mode. (even when the temps are quite low -- i.e. 35 Celcius).  Quite a shame -- it's the one annoying thing about this device.  :-\
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: teamworker on March 18, 2010, 04:22:10 AM
The next User ...Same results
C1 Hardware Revision, 2 x 1GB WD green Harddrives as RAID1
 
resetting to defaults before upgrade from 1.07 to 1.08 , reset after successfully upgrade.
change off/low.. vs low/high take reboot....
Fans continue to come on once the drives enter hibernation mode.

Where is the problem?  C1 Hardware?

Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: gunrunnerjohn on March 18, 2010, 05:35:22 AM
Where is the problem? 

 Hardware?
Starting to sound like it.  I guess you need to take a poll and see if it's only the guys with C1 hardware and 1.08 that are having the issue. :)
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: goldeneye77 on March 18, 2010, 05:38:38 AM
I'll check on the hardware and get back to you guys later tonite hopefully.  I also played around with toggling hibernation on / off and toggling the fan speed settings.  Now the drives don't hibernate at all!  ???  :D

Now I understand the meaning of 'flaky'.
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: DavidB on March 18, 2010, 06:04:27 AM
I have the B1 hardware and have the same problem.
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: Buhric on March 18, 2010, 06:16:18 AM
@DavidB

Make sure you do a reset using the button on the back and NOT reload config with previously saved file...
Because issue was resolved by multiple user after doing the reset... now I think they had the B1 version (I have B1) and no Fan issue...
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: goldeneye77 on March 18, 2010, 06:28:56 AM
@DavidB

Make sure you do a reset using the button on the back and NOT reload config with previously saved file...
Because issue was resolved by multiple user after doing the reset... now I think they had the B1 version (I have B1) and no Fan issue...

What exactly did you do after hitting the reset button (cuz I reset that way last night and didn't reload any saved config -- I manually reconfigured).  Did you mess with the power (hibernate / fan) settings at all? . . . or just keep the defaults?
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: gunrunnerjohn on March 18, 2010, 07:34:21 AM
I have the B1 hardware and have the same problem.
Have you reset the box to factory defaults and done a manual reconfiguration?  That's what I had to do.  You can't reload the saved parameters, because you reload the problem with them.

I just did the above procedure and it all worked properly.  You might try the fan in low/high, restart the box and then set it to off/low/high and see if that does it.  This was a previous fix for fan issues, but mine worked with just the reset and config.
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: Buhric on March 18, 2010, 01:45:31 PM
What exactly did you do after hitting the reset button (cuz I reset that way last night and didn't reload any saved config -- I manually reconfigured).  Did you mess with the power (hibernate / fan) settings at all? . . . or just keep the defaults?

heres the steps I did after upgrading to v1.08...
Hold Reset button for 30 secs, waited for DNS-323 main light to stop flashing
Logged in the web interface and MANUALLY reconfigured my settings...
Dont remember if I changed the values for the fan... but right now its currently at "Off/Low/High"
and the HDD are set to hibernate after 30 min
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: lpr on March 22, 2010, 05:47:01 PM
I have this bug on my new C1 and it's not affecting the B1 that is just next to it.
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: gunrunnerjohn on March 23, 2010, 05:51:04 AM
I'm getting the picture that hardware C1 has an issue here, probably what is required is a future firmware fix for C1.
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: tom-p on March 23, 2010, 08:35:52 PM
I've got a C1 that shipped with 1.07, same problem so I upgraded to 1.08 didn't help.
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: goldeneye77 on March 24, 2010, 07:39:17 AM
C1 for me too.
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: lpr on March 24, 2010, 08:16:10 AM
If you change the drive hibernation setting from example 5 min. to 10 min... when you save the setting, it will shutdown the fan until the next time it goes to sleep. What is ironic is that at 10 min. the fan would stay off, it will just not shutdown the next time it goes to sleep.
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: WhyNotEasy on March 24, 2010, 11:41:55 PM
Chalk me up as another C3 1.08 user with the exact same problem.

As a previous post said, it's a shame because otherwise I love this thing.  Hope they can come up with a firmware fix soon.  I know how quick those little fans can burn out.  I'm not likely to be using the NAS drive all that much, so would be nice if it went quiet and cold for most of the day.  More chance of a long life.

I have one other small issue which is a folder I created early that I can't find any way to access or get rid of.  But I can live with this.  Just a bit annoying.  It's in the root of volume_1 and is empty.
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: DavidB on March 25, 2010, 05:59:50 AM
Have you reset the box to factory defaults and done a manual reconfiguration?  That's what I had to do.  You can't reload the saved parameters, because you reload the problem with them.

I just did the above procedure and it all worked properly.  You might try the fan in low/high, restart the box and then set it to off/low/high and see if that does it.  This was a previous fix for fan issues, but mine worked with just the reset and config.


Thanks for the responses.  I finally got a chance to work on my machine again this morning.  I tried the manual reset, once with the fan setting at "Low/High" beforehand, another with it at "Off/Low/High".  In both cases, went back in after the reset and set it to "Off/Low/High".  HDD are set to hibernate after 5min, which appears to work fine.  However, fans still don't stop spinning.
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: gunrunnerjohn on March 25, 2010, 06:31:57 AM
Not sure why you're having that issue, mine is sleeping like a baby once I went through the reset raindance. :)
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: WhyNotEasy on March 25, 2010, 10:04:46 AM
OK.  This is definitely a bug, at least in the C1 hardware.

HELLO D-LINK ... PLEASE FIX THIS !!!

I have C1 hardware with 1.08 firmware.
Reset unit by pressing Reset button.
Rebooted unit again to make it accessible.
Confirmed that all configuration had been reset.
Re-entered configuration manually.
Changed Fan Control from "Auto" to "Manual (Always On High)".
Fan comes on high.
Changed Fan Control to "Auto (Off/Low/High)".
Fan turns off.
Wait 5 minutes, HDD spins down, fan comes on low and never turns off.
Current system temperature is 36C, but has been even lower in previous tests.
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: En3rGy on March 25, 2010, 10:58:30 PM
Look's like we could point out that it is a H/W release C1 problem.

I upgraded my device several times with the 1.08 firmware. I noticed, that the temperature was shown in C and later in F. Unfortunately, I don't remember from where I got the firmware  :P . Nevertheless there seems to be different version of 1.08 firmware  (interesting from the configuration management point of view...).

I could identify 3 dlink ftp sever hosting the 1.08 firmware:
 
ftp://ftp.dlink.com/Multimedia/dns323/Firmware/dns323_firmware_108.zip
ftp://ftp.dlink.ru/pub/NAS/DNS-323/Firmware/DNS-323_C1_FW_v1.08
ftp://ftp.dlink.se/Products/dns-products/dns-323/drivers_firmware/DNS-323_FW_1.08.zip

Has anyone experiences with those files? I tested the .com file, can't connect to the Swedish server and want to test the Russian file during the next days...
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: En3rGy on March 26, 2010, 03:11:47 PM
EDIT: Guess what! I downloaded and installed the fw 1.08 from the russian ftp site. With that the fan actually stops and stays stopped!

Didn't work for me. The fan spins up if HDDs hibernate. How is the behavior after the fan spins up at higher temperature (try copying large files)?
Have you done anything else beside simple updating?

I'm just wondering: Is temperature shown in C or F?
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: gunrunnerjohn on March 26, 2010, 03:33:54 PM
You guys are fooling yourselves with those three files!  Did anyone ever bother to do a binary compare on them?  If so, you'd have found they are all IDENTICAL files!

Obviously, simply loading one over the other isn't solving this issue.  ::)
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: En3rGy on March 26, 2010, 04:28:42 PM
Did anyone ever bother to do a binary compare on them?

...guess not  ;D

For proof and documentation reason, the md5 checksums:
ec33d8e019b7bb4b0647800903081268  DNS-323_C1_FW_v1.08 (from .ru server)
ec33d8e019b7bb4b0647800903081268  dns323_firmware_108 (from .com server)


By the way, I just tried the 1.09beta1. Same behavior: fan spun up after HDDs hibernated (no surprise, the release note didn't mention something about fan control).
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: gunrunnerjohn on March 26, 2010, 04:45:54 PM
I did a binary compare, so the checksums should match as well. :)
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: theSteveyyy on March 26, 2010, 11:54:53 PM
Hello together,

same problem at my NAS: hardware revision C1, firmware 1.07!
HDs go to sleep and fan starts in low mode at the same time and never turns off.

I've a second (older) DNS323, hardware revision B1 and everything works fine!
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: turbov6 on March 27, 2010, 07:27:49 PM
Same problem here with the fan on hardware revision C1 and firmware 1.08.  Even after the reset to factory defaults and reconfiguring the device the fan still comes on after hibernation.  I agree it would be nice to hear if DLINK is working on a fix for this.
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: En3rGy on March 28, 2010, 12:52:03 AM
We should start an on-line survey for having something to argue with D-Link.

The survey should include the following multiple choice questions:
- Hardware release: A1, B1, C1
- Firmware release: 1.04, 1.05, 1.06, 1.07, 1.08, 1.09b1
- Fan spins up after HDD hibernation and spins until the next restart: yes, no

We could have a nice statistic pointing our the bug.

I would have started the survey but I don't know good providers...  ;D

Who is the best contact point for placing a request for correction? The only FTP hosting the 1.09b firmware release is the .com one. Is the firmware developed in the U.S.?
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: AKFubar on March 28, 2010, 06:24:32 AM
I am also having similar problems and I have hardware C1 (FW 1.08).  Why isn't someone from D-Link weighing in on this??
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: WhyNotEasy on March 29, 2010, 10:56:38 AM
As more proof of this issue, if any is needed:
- returned my C1 hardware
- bought new B1 hardware
- swapped over the Western Digital 1 TB Green HDD
- upgraded firmware to 1.08
- now works great!

Also, interestingly, this downgrade allowed me to delete a folder which I could not access previously.

I'm a happy camper now!
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: gunrunnerjohn on March 29, 2010, 12:31:11 PM
That's interesting, glad I got the "old" hardware. :D
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: slyght on April 10, 2010, 09:38:25 AM
I had the same issue with HW-Ver C1 and can confirm that it works correctly after restoring factory settings.
I changed every setting back to the same values I had before and it is still fine.
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: En3rGy on April 10, 2010, 09:57:59 AM
...it works correctly after restoring factory settings...

How did you restore the factory settings?
Are you sure that the HDDs hibernate AND the fan is off?
Could you try to "heat" the HDDs (e.g. by copying a lot of data) to get the fan spin up? Did the fan go off afterwards?

Sorry for the questions but a lot of people in here tried restoring factory settings also - without success...  :-[
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: slyght on April 10, 2010, 11:08:11 AM
I did it via web interface. The fan would spin down independently on HDD hibernation. I definitely had the fan completely off sometimes while the HDDs where still running. I guess it rather depends on temperature only, but I'm not completely sure.
: The threshold seems to be at around 45C. At 46C the fan will activate and at 43C it will go off. Had this several times in the last minutes.

I also had the fan already spin up and down again.
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: slyght on April 12, 2010, 09:34:49 AM
Oooh perfect. Just two days later and it's broken again. I even found a log entry about it:

2010/04/12   18:22:50   fan can't stop, check it please .


I'll try to figure out, which of my changes in the meantime caused this.
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: slyght on April 12, 2010, 10:44:08 AM
Ok, seems like I could narrow down the problem to Power LED control. As soon as I switch off (such that the blue Power LED won't light anymore) and reboot the DNS, the fan woun't be able to stop anymore. I was able to get it running again by enabling the Power LED control again (including reboot) without reset to factory default settings!
You would propose everyone of you to give it a try and post if it works. Would probably also help the developers to fix this issue.
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: gunrunnerjohn on April 12, 2010, 11:47:15 AM
Black electrical tape solves the blinking power button issue! :D
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: goldeneye77 on April 12, 2010, 06:02:59 PM
Ok, seems like I could narrow down the problem to Power LED control. As soon as I switch off (such that the blue Power LED won't light anymore) and reboot the DNS, the fan woun't be able to stop anymore. I was able to get it running again by enabling the Power LED control again (including reboot) without reset to factory default settings!
You would propose everyone of you to give it a try and post if it works. Would probably also help the developers to fix this issue.

So what exactly are the steps to have the drives hibernate and the fans turn off (too)?  Disable LED > Reboot > Enable LED > Reboot ??
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: slyght on April 12, 2010, 11:40:18 PM
Actually I don't know :(

Seems like there are actually two different problems regarding the fan.

1.) The fan woun't be able to stop, if Power LED control is switched off (onl yoccurs after a reboot).
You can see a log entry about it right after the reboot.

2.) The fan woun't be able to stop, as soon as HDDs hibernate. Yesterday, when I last rebooted the DNS, the DNS went on and the fan stopped immediately after the reboot, so I thought everything is fine. But in fact as soon as the HDDs went in hibernate mode the fan started! This is really weird :/ It looks like the fan woun't stop anymore even if the HDDs are activated again.
Just a guess: The temperature is at ~35C and probably the fan would stop again, as soon as the temperature goes above 46C and then below 43C again such that the thresholds will be triggered.

Btw: Deactivating HDD hibernation stopped the fan, too, but this woun't help very much.
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: gunrunnerjohn on April 13, 2010, 05:26:49 AM
Having programmed embedded systems for over 20 years, it escapes me how they managed to connect the fan to other events!  This should be dirt simple, temperature too high, run the fan!  ???
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: goldeneye77 on April 13, 2010, 06:35:57 PM
Having programmed embedded systems for over 20 years, it escapes me how they managed to connect the fan to other events!  This should be dirt simple, temperature too high, run the fan!  ???

it is odd isn't it??? I (and I assume others) have wondered the exact same thing . . .  :-\
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: En3rGy on April 13, 2010, 10:39:55 PM
I played with settings for fan control, hdd hibernation and the "fancontrol" command:


Look's like hdd hibernation and fan control is managed by a buggy (at least for C1 hardware) "fancontrol".
 
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: Ianaber on April 20, 2010, 12:55:36 AM
It would be nice to hear that D-Link is working on this and we expect a new firmware soon..

Yes, I agree.  I have the same problem with C1 hardware.  Would be nice to see at least a beta fix. :(
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: mihies on April 29, 2010, 02:46:29 PM
Another one with the same problem on C1/1.07.
It was odd to me that fan was running until I read this forum thread. Now I just turned off hibernation. Starting and stopping disks hurt them anyway.
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: En3rGy on April 29, 2010, 11:35:58 PM
I'm thinking about to claim my C1 hw to get a B1 version.
What - beside the fan bug - are the differences between a1, b1, and c1?
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: gunrunnerjohn on April 30, 2010, 05:07:33 AM
Well, C1 has the capability of auto-recovery after power failure.
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: mardelzur on May 03, 2010, 07:28:36 PM
Hi All

Have the same issue here too - C1 hardware on 1.08 firmware.

A factory reset (via the pin hole at the back of the unit) seemed to fix this for a while but the problem reappears after a few days.

I have a temporary work around for this (temporary because once the drive come out of hibernation and then go back to sleep again, the fan issue reappears).

With the drives in hibernation, go into the web interface and set the drives to never sleep and apply. The fan will then spin up to max and then drop down again to low spin. Then, set the drives to sleep again (I use 5min) and then voila, the fan spins down.

Can anyone else confirm this?

D-Link - please fix this as it is VERY annoying.  >:(

I have another B1 unit and it works perfectly. Starting to wish I had bought two B1's at the time.....
Title: Re: fan starts after spindown and doesn't stop
Post by: D-Link Multimedia on May 04, 2010, 12:08:19 PM
We are aware of the issue on the C1 hardware and it will be corrected in 1.10 firmware (which should quickly follow up the 1.09 firmware which is only for Ctera Cloud Backup Support).

Thank you all for your posts and we will update you as 1.10 release nears.