D-Link Forums

The Graveyard - Products No Longer Supported => D-Link Storage => DNS-320 => Topic started by: mercman on November 05, 2016, 06:00:57 AM

Title: 3tb Hd formats as 1tb
Post by: mercman on November 05, 2016, 06:00:57 AM
Hello
 I am having trouble format my wd blue 3 tb (had same problems with the green WD 3 tb hd)
The enclosure is a dlink dsn 320
Thanks for any help
Merc
Title: Re: 3tb Hd formats as 1tb
Post by: mercman on November 05, 2016, 08:38:19 AM
I got it to worked after the firmware update
sorry for any trouble
Title: Re: 3tb Hd formats as 1tb
Post by: FurryNutz on November 07, 2016, 09:50:31 AM
Glad you got it working. Please visit us again when you need.  ;)
Title: Re: 3tb Hd formats as 1tb
Post by: rich493 on August 27, 2018, 08:36:11 AM
Hi I also have a DSN 320 and I have been trying to install 2 new 3tb hard drives but when it formats them as raid 1 it turns into a 786gb raid 1 drive. I have tried several times after removing the 4 or 5 partitions it creates. Most of which are designated unassigned.  I've also installed a firmware update to 2.05 to no avail, and now after a factory reset it has become unresponsive. I donít know what to try next can anyone help please.     
Title: Re: 3tb Hd formats as 1tb
Post by: FurryNutz on August 27, 2018, 08:49:32 AM
Link>Welcome! (http://forums.dlink.com/index.php?topic=48135.0)


Last user posted that he updated FW and was able to get the drives formatted correctly...

Hi I also have a DSN 320 and I have been trying to install 2 new 3tb hard drives but when it formats them as raid 1 it turns into a 786gb raid 1 drive. I have tried several times after removing the 4 or 5 partitions it creates. Most of which are designated unassigned.  I've also installed a firmware update to 2.05 to no avail, and now after a factory reset it has become unresponsive. I donít know what to try next can anyone help please.   
Title: Re: 3tb Hd formats as 1tb
Post by: rich493 on August 27, 2018, 08:55:32 AM
Wow that was quick 2.05 just upgraded and I sent you a PM thinking this would take longer as old post. I am in UK. and my sharecenter has now become unresponsive.
Title: Re: 3tb Hd formats as 1tb
Post by: FurryNutz on August 27, 2018, 09:01:27 AM
Try a reset on the DNS and set up from scratch...I presume the drives don't have any data on them so you can let the DNS format them for the desired mode you want...
Title: Re: 3tb Hd formats as 1tb
Post by: rich493 on August 27, 2018, 09:11:02 AM
If I take the hard drives out and open Disk management in win10 it partitions a 2794.52GB drive into 5 partitions 518MB/500MB/744.54GB(all primary partitions) and 1302.47GB/746.52GB(unallocated) which is most of the drive.  This is after having cleared both the drives completely of partitions and reformatting. 
Title: Re: 3tb Hd formats as 1tb
Post by: FurryNutz on August 27, 2018, 09:17:51 AM
Did you reset the DNS after the FW update? Then walk thru the setup wizard?
Can you test with a different sized drive to see if the problem continues. Wondering if this is a HDD Compatibility issue...
Title: Re: 3tb Hd formats as 1tb
Post by: rich493 on August 27, 2018, 09:18:00 AM
I have lost count of the resets I've done before and after 2.05. but now it will not respond to the setup wizard or configure a hard drive
Title: Re: 3tb Hd formats as 1tb
Post by: FurryNutz on August 27, 2018, 09:19:30 AM
I would make contact with D-Link support for additional help and information.
I would make sure the drives are compatible as well. DNS seems kind picky in this regard.  :-\
Title: Re: 3tb Hd formats as 1tb
Post by: rich493 on August 27, 2018, 09:21:49 AM
this nass had 2TB drives in it before until one failed, unfortunately any spare compatible drive are in other computers 
Title: Re: 3tb Hd formats as 1tb
Post by: FurryNutz on August 27, 2018, 09:23:17 AM
Is one of the 2Tb drives still operational? You could try it to see if it works still with the DNS. Hoping the DNS hasn't gone bad...
Link> Tech Support Contact Information (http://forums.dlink.com/index.php?board=635.0)
Title: Re: 3tb Hd formats as 1tb
Post by: rich493 on August 27, 2018, 09:25:51 AM
the drives are Toshiba  DT01CA300
Title: Re: 3tb Hd formats as 1tb
Post by: FurryNutz on August 27, 2018, 09:26:32 AM
They listed here?

http://forums.dlink.com/index.php?topic=46894.0 (http://forums.dlink.com/index.php?topic=46894.0)

the drives are Toshiba  DT01CA300
Title: Re: 3tb Hd formats as 1tb
Post by: rich493 on August 27, 2018, 09:28:18 AM
That drive is reformatted in a Win10 computer with all the files waiting to go back onto the Nass drive
Title: Re: 3tb Hd formats as 1tb
Post by: rich493 on August 27, 2018, 09:31:33 AM
No Toshiba listed yet they use this drive in Buffalo nass drives go figure
Title: Re: 3tb Hd formats as 1tb
Post by: FurryNutz on August 27, 2018, 09:39:10 AM
Any chance of returning the drives and getting ones that are on the list?

No Toshiba listed yet they use this drive in Buffalo nass drives go figure
Title: Re: 3tb Hd formats as 1tb
Post by: rich493 on August 27, 2018, 09:39:48 AM
Thanks for your input guess I'll have to try something else.
Title: Re: 3tb Hd formats as 1tb
Post by: FurryNutz on August 27, 2018, 09:42:38 AM
Make sure the DNS is still working. Find a drive to test with in mean time. The DNS should come to ready with or with out a drive installed I believe. Better to have one in it. Just something small to play around with.  I recommend using a Static IP address ON the DNS set to 192.168.#.32 or .20. Something that's outside of the routers default IP address pool. That way you know the IP address always and should always have a connection there.

Let us know how it goes.
Title: Re: 3tb Hd formats as 1tb
Post by: rich493 on August 27, 2018, 09:44:39 AM
No they came from a Buffalo Nass that I didn't like had no sleep mode like the d-link you had to schedule everything  which is impossible for me as I'm retired and have no schedule.
Title: Re: 3tb Hd formats as 1tb
Post by: rich493 on August 27, 2018, 09:46:08 AM
OK
Title: Re: 3tb Hd formats as 1tb
Post by: FurryNutz on August 27, 2018, 09:46:49 AM
Might find someone online who would either make a trade for HDDs that are compatible or sell them and get you new ones that do work...
Good Luck.
Title: Re: 3tb Hd formats as 1tb
Post by: rich493 on August 27, 2018, 09:48:49 AM
Thanks By
Title: Re: 3tb Hd formats as 1tb
Post by: FurryNutz on August 27, 2018, 10:32:44 AM
 ;)
Title: Re: 3tb Hd formats as 1tb
Post by: ivan on August 29, 2018, 12:43:21 PM
Sorry I missed this one.

It appears that you have drives that are formatted in a way that precludes the NAS from doing a proper Linux format.  Before you can use the disks in the NAS they have to be returned to their virgin state (windows does some strange things to disk drives , especially win 10).  It sounds as if win 10 has turned the drive into a GPT disk from an MBR disk.

You need to download the manufacturers disk tools and use them to restore the disks to a clean state (no partitions or data on them) then the NAS firmware should be able to format them as RAID 1 without problems, assuming you have the latest firmware on the NAS.

Getting windows near a Linux formatted disk is usually bad news for any data on the disk because windows does not understand the Ext3/4 file system.