D-Link Forums

The Graveyard - Products No Longer Supported => Routers => DIR-890L => Topic started by: carpathian on October 27, 2015, 02:27:31 PM

Title: 890L Slow WAN speeds
Post by: carpathian on October 27, 2015, 02:27:31 PM
Hello, we have a wireless high speed internet provider. It's a point to point system with low latency and good speeds but not my computer that is connected to the dlink router via ethernet wan port. All the wireless devices speed test comes up as 10 down and 5 up however my wan port will not give me more then 2 down 5 up. What settings effect wan port download speeds?
 The switch power supply is:
phihong model # psa15m-300(sm) 10/100 mbit
Model Name: DIR-890L   Hardware Version: A1   Firmware Version: 1.08 I had to reset the router to factory settings the other day because it would not work with anything wireless.
Title: Re: 890L Slow WAN speeds
Post by: FurryNutz on October 28, 2015, 07:48:11 AM
Link>Welcome! (http://forums.dlink.com/index.php?topic=48135.0)

  Link> >FW Update Process (http://forums.dlink.com/index.php?topic=42457.0)

Internet Service Provider and Modem Configurations

Is the wired PC connected to the WAN or LAN port on the 890L? Should be the LAN port. WAN port should be connected to the ISP modem.

PC 3rd Party Security Software Configurations


PC Web Browser Configurations
What browser are you using?
Try Opera or FF? If IE 8, 9, 10 or 11, set compatibility mode and test again. (For older generation routers.)
Disable any security browser Add-ons like No Script and Ad-Block or configure them to allow All Pages when connected to the router.
Clear all browser caches.

Any status on this? http://forums.dlink.com/index.php?topic=63165.msg261051#msg261051 (http://forums.dlink.com/index.php?topic=63165.msg261051#msg261051)
Title: Re: 890L Slow WAN speeds
Post by: carpathian on October 28, 2015, 01:37:58 PM
winchester va usa
there was never any frimware 1.08 update, i just reset the router to factory settings when it didn't work

isp is wireless carrier called Winchester Wireless, it's a dish point to point system with 10 down and 5 up.
modem is phihong model # psa15m-300(sm) 10/100 mbit

pc is lan port

internet explorer 10

Title: Re: 890L Slow WAN speeds
Post by: FurryNutz on October 28, 2015, 01:53:48 PM
So after doing a factory reset and going in and just wired LAN speed testing does not result in ISP speed specs?

Is this your ISP modem? http://www.eftechplace.com/power-over-ethernet-poe-30v-i100312/ (http://www.eftechplace.com/power-over-ethernet-poe-30v-i100312/)
Title: Re: 890L Slow WAN speeds
Post by: carpathian on October 28, 2015, 03:34:15 PM
on the router the mtu is set to auto but they told me it's 1500, The cable is brand new cat5e. I reset the router and speed test still show 2 down and 5 up at best with all other wifi devices off.
Title: Re: 890L Slow WAN speeds
Post by: FurryNutz on October 28, 2015, 03:48:35 PM
Is this your ISP modem? http://www.eftechplace.com/power-over-ethernet-poe-30v-i100312/ (http://www.eftechplace.com/power-over-ethernet-poe-30v-i100312/)
Title: Re: 890L Slow WAN speeds
Post by: carpathian on October 28, 2015, 04:11:26 PM
 yes
Title: Re: 890L Slow WAN speeds
Post by: FurryNutz on October 28, 2015, 06:51:32 PM
Wondering if this PoE could be someting that the router doesn't like.  ???
Title: Re: 890L Slow WAN speeds
Post by: carpathian on October 28, 2015, 09:34:05 PM
your guess is good as mine.
Title: Re: 890L Slow WAN speeds
Post by: FurryNutz on October 29, 2015, 06:32:50 AM
Try disabling IPv6 or setting it to Local Only.
Disable DNS Relay.

Any chance you can test the 890 at a different location, say a friend or families place to see if the problem still follows?

Title: Re: 890L Slow WAN speeds
Post by: carpathian on October 30, 2015, 06:43:15 AM
Sorry can't swap it out somewhere else and putting the ipv6 on local disabling dns relay didn't change anything still 2 down 5 up. Upload is fine download is where the issue is.
Title: Re: 890L Slow WAN speeds
Post by: FurryNutz on October 30, 2015, 05:42:44 PM
Can you do a Save Config to File on the router and email that to me please?

What are you current QoS speeds settings set for? Factory defaults to 300/300. If you leave your test device to be not selected in any of the priority sections, QoS should not apply.
Can you input 8 down and 5 for UP and see what your speeds are if you put your test PC in the Highest section and test. Post your results here please.
Title: Re: 890L Slow WAN speeds
Post by: carpathian on October 30, 2015, 06:15:02 PM
Problem solved, the issue was not with the router so it seems. Device manager<network adapters<Select network card<advanced<Set to 10 mbps half duplex(or whatever your mbps rating is from your carrier.
Title: Re: 890L Slow WAN speeds (RESOLVED)
Post by: FurryNutz on October 31, 2015, 11:19:35 AM
Ah ha, glad you got it figured out. Enjoy.