D-Link Forums

The Graveyard - Products No Longer Supported => Routers => DIR-815 => Topic started by: php111 on March 25, 2013, 03:40:43 PM

Title: Disable WPA and WPS on DIR-815?
Post by: php111 on March 25, 2013, 03:40:43 PM
Hey everyone,

How do I disable both WPA, and WPS on the DIR-815 router, so I would be able to use WPA2 only which is the strongest encryption? I would appreciate if someone could tell me how. Thank you everyone!
Title: Re: Disable WPA and WPS on DIR-815?
Post by: FurryNutz on March 25, 2013, 03:59:48 PM
Should be able to select the down menu options under Setup/Wireless/Manual/cypher
Title: Re: Disable WPA and WPS on DIR-815?
Post by: php111 on March 25, 2013, 04:20:26 PM
Thank you, and I'll try that later but not now.
Title: Re: Disable WPA and WPS on DIR-815?
Post by: FurryNutz on March 25, 2013, 04:28:58 PM
Let us know how it goes.
Title: Re: Disable WPA and WPS on DIR-815?
Post by: php111 on March 25, 2013, 05:32:04 PM
Let us know how it goes.

I'll promise I will let everyone know how it goes. It won't be until 10. I'm not in my bedroom. I'm downstairs and going to watch a 1 hour TV on Fox called the Following from 9-10p every Monday, so I'll let you know after 10. I'm in EST.
Title: Re: Disable WPA and WPS on DIR-815?
Post by: FurryNutz on March 25, 2013, 06:23:21 PM
You don't need to be that detailed.  ::)
Title: Re: Disable WPA and WPS on DIR-815?
Post by: php111 on March 25, 2013, 06:33:24 PM
You don't need to be that detailed.  ::)

Should you modify my post meaning edit it? Or you won't do that to remove the details?
Title: Re: Disable WPA and WPS on DIR-815?
Post by: FurryNutz on March 25, 2013, 06:46:02 PM
LOL, just saying. No big deal. Lets us know the results when you can.
Title: Re: Disable WPA and WPS on DIR-815?
Post by: php111 on March 25, 2013, 07:27:45 PM
LOL, just saying. No big deal. Lets us know the results when you can.

I made it there, but I am really confused on what drop down settings to set for WPA2 meaning disable WPA, and disable WPS, so disable both? I don't know and I don't see anything to keep WPA2 enabled only.

I see this:

Disable Wireless Security (not recommended)

Enable WEP Wireless Security (basic)

Enable WPA/WPA2 Wireless Security (enhanced)

That last one enables both, but not just WPA2 without WPA, and without WPS?
Title: Re: Disable WPA and WPS on DIR-815?
Post by: FurryNutz on March 25, 2013, 08:05:32 PM
WPS will be under Adavanced/Wireless Protected Service.

This router may only support both WPA and WPA2.
Can you select AES only?
Title: Re: Disable WPA and WPS on DIR-815?
Post by: php111 on March 25, 2013, 08:09:50 PM
WPS will be under Adavanced/Wireless Protected Service.

This router may only support both WPA and WPA2.
Can you select AES only?

Yes, I could select AES only.
Title: Re: Disable WPA and WPS on DIR-815?
Post by: Hard Harry on March 25, 2013, 11:04:26 PM
This seems like doing something someone told you to do? Something you read? You don't want to disable WPA,  if anything you want to force AES because TKIP is not as secure as AES. WPA2 uses AES by default but it does not force it. Setting Encryption to AES only forces AES. Furry already said this and seems like your problem is fixed, just giving some background.
Title: Re: Disable WPA and WPS on DIR-815?
Post by: php111 on March 26, 2013, 05:26:57 AM
This seems like doing something someone told you to do? Something you read? You don't want to disable WPA,  if anything you want to force AES because TKIP is not as secure as AES. WPA2 uses AES by default but it does not force it. Setting Encryption to AES only forces AES. Furry already said this and seems like your problem is fixed, just giving some background.

Yes, that's correct. Someone told me on this site:http://www.dslreports.com/forum/r28133368-Would-this-encryption-be-stong-enough-

How do I force AES because TKIP isn't strong enough?
Title: Re: Disable WPA and WPS on DIR-815?
Post by: FurryNutz on March 26, 2013, 06:44:51 AM
Please refer to page 97 of the User Manual. This should get you going.

BTW, is "WPA2 Only" a valid selection under Security Mode?
Title: Re: Disable WPA and WPS on DIR-815?
Post by: php111 on March 26, 2013, 09:53:39 AM
Please refer to page 97 of the User Manual. This should get you going.

BTW, is "WPA2 Only" a valid selection under Security Mode?

You won't explain to me how to force AES without reading the manual?

The selection I seen are in one of my earlier posts.
Title: Re: Disable WPA and WPS on DIR-815?
Post by: FurryNutz on March 26, 2013, 10:10:15 AM
By selecting "AES Only" for Cipher Type, means just that, the router will only let devices connect using AES only and no other Ciphers can be used. "WPA2 Only" is the same way.
Title: Re: Disable WPA and WPS on DIR-815?
Post by: php111 on March 26, 2013, 10:51:00 AM
By selecting "AES Only" for Cipher Type, means just that, the router will only let devices connect using AES only and no other Ciphers can be used. "WPA2 Only" is the same way.

Could or would I be able to enable WPA2 only?
Title: Re: Disable WPA and WPS on DIR-815?
Post by: FurryNutz on March 26, 2013, 11:03:35 AM
If there is a WPA2 Only selection available, then select the WPA2 Only and AES Only options. Save settings and reboot.
Title: Re: Disable WPA and WPS on DIR-815?
Post by: Hard Harry on March 26, 2013, 04:05:52 PM
The best questions are those that you can answer yourself. Yeaaaa for self empowerment.