D-Link Forums

The Graveyard - Products No Longer Supported => Routers => DGL-4100 => Topic started by: danhasmail on June 22, 2011, 12:19:00 AM

Title: i don't think router is running at gigabit speed
Post by: danhasmail on June 22, 2011, 12:19:00 AM
Hi everyone,
I just installed a D-Link DGL-4100 but don't think it's working at gigabit speed.
Here's why I think this.
My Motorola SB6120 modem has a Link LED that flashes blue if everything is gigabit capable, including ethernet port, ethernet cable and router and it flashes amber if any of the components are not gigabit capable.
Well it is flashing amber. So I hooked the modem straight to the computer and it flashes blue. When I hook the router in between it goes back to amber.
Any help with this will be really nice.
Thanks in advance.
danny
Title: Re: i don't think router is running at gigabit speed
Post by: FurryNutz on June 22, 2011, 12:23:19 PM
The Wan port only supports 100Mb connections.  :'(

It should work well for you though. Specially with a SB6120. Love these modems.
Title: Re: i don't think router is running at gigabit speed
Post by: danhasmail on June 22, 2011, 03:03:55 PM
oh yeah, i forgot about that. ummm, that sucks.
but yes it is a good setup, i'm happy with it.
but i guess i didn't really need to buy the router, i think i got the same speed with my old one, the Dl-604. it was 10/100.
Title: Re: i don't think router is running at gigabit speed
Post by: danhasmail on June 22, 2011, 03:07:15 PM
just another thought,
why does d-link make the lan ports gigabit if the wan port isn't ??????
Title: Re: i don't think router is running at gigabit speed
Post by: danhasmail on June 22, 2011, 03:11:26 PM
and one more thought,
you have a Motorola SB6120, does your link LED blink orange or blue ???
Title: Re: i don't think router is running at gigabit speed
Post by: FurryNutz on June 22, 2011, 03:19:45 PM
Mines blue when connected to my DGL-4500 or DIR-825.
Title: Re: i don't think router is running at gigabit speed
Post by: danhasmail on June 22, 2011, 03:26:00 PM
in your reply on my other post you stated
"The LAN side is GB, the WAN side isn't. Never supported GB on the WAN. "
I'm looking at the Never supported GB on the WAN part of the sentence.
Are your routers gigabit on the WAN side ???
Title: Re: i don't think router is running at gigabit speed
Post by: FurryNutz on June 22, 2011, 03:44:52 PM
Yes thats my reply there. I looked at the specs on the 4100, GB is only on the LAN side.
Both DGL-4500 and DIR-825 support GB on the WAN and LAN side.
Title: Re: i don't think router is running at gigabit speed
Post by: danhasmail on June 28, 2011, 09:34:03 PM
Anyway,
My SB 6120 modem is DOCSIS 3.0 and I use Comcast as my ISP, and since Comcast is not gigabit speed, i guess i don't really need gigabit speed from modem to computer do i ????
So the Router WAN port only being 100 doesn't really affect me does it ???
Am i right in this thinking or not ???
Sometimes i just get sooooooo confused.
Thanks in advance
Title: Re: i don't think router is running at gigabit speed
Post by: FurryNutz on June 29, 2011, 11:49:48 AM
Your fine running the 6120 into the 4100. The main thing is that you see Gb speeds on the LAN side say if you have 2 computers connected and want to xfer files between them, and they are both GB PCs, the xfer will go very fast. You as a user probably wont notice a difference if you had a router that did GB speeds on the WAN port between the modem and router. Your good to go man. Maybe later on you can invest in getting a router that does if you really feel the need.
Title: Re: i don't think router is running at gigabit speed
Post by: danhasmail on June 29, 2011, 01:51:12 PM
I do have a couple of computers attached to the 4100, so that part is nice.
I understand now that gigabit wan won't really help me any, but if i did decide to buy one, do you have any recommendations for a WIRED device??? Around the $100 range.
Title: Re: i don't think router is running at gigabit speed
Post by: FurryNutz on June 29, 2011, 01:57:11 PM
i have the DGL-4500 and the DIR-825, both great routers.
Title: Re: i don't think router is running at gigabit speed
Post by: danhasmail on June 29, 2011, 02:41:34 PM
but those are wireless, i like the wired
Title: Re: i don't think router is running at gigabit speed
Post by: FurryNutz on June 29, 2011, 02:47:57 PM
they have wired too..hard to find anything now days that isn't wireless.  :-\
Title: Re: i don't think router is running at gigabit speed
Post by: danhasmail on June 29, 2011, 02:51:38 PM
i was just looking at the DGL-4500 and i see it has LAN ports for ethernet cables. I didn't know that. So how does that work?? can i plug in 4 ethernet cables and have wireless or what ???
Title: Re: i don't think router is running at gigabit speed
Post by: FurryNutz on June 29, 2011, 03:07:32 PM
All routers have LAN ports in back now days. Works same way as your router accept it has wireless built in.
Title: Re: i don't think router is running at gigabit speed
Post by: danhasmail on June 29, 2011, 03:13:13 PM
i wasn't aware of that, i'm not a big fan of wireless.
but now i know.
it's a good day when you learn something new.
newegg has the 4500 for 139.99 with free shipping.
i'll have to give it some thought, don't think i would be gaining anything by getting it.
Title: Re: i don't think router is running at gigabit speed
Post by: FurryNutz on June 29, 2011, 03:18:24 PM
Might find some used ones or cheaper on amazon or ebay. If you only have 2 PCs connected at the moment and don't do much gaming, then what you have will keep you doing for a while.
Title: Re: i don't think router is running at gigabit speed
Post by: danhasmail on June 29, 2011, 03:26:10 PM
As of right now my modem is connected to the 4100 router WAN port and with the 4 LAN ports I have my 2 computers connected and a ethernet cable going to my roomates room. I don't know exactly how he's setup, but he has his computer and he also has a wireless router conneted to it for 3 other people to connect to.
Title: Re: i don't think router is running at gigabit speed
Post by: FurryNutz on June 29, 2011, 03:37:37 PM
If it works, don't fix it.  ;D
Title: Re: i don't think router is running at gigabit speed
Post by: danhasmail on June 29, 2011, 03:39:36 PM
Thanks for all you help, it has been very helpful.
Live long and prosper.
danny
Title: Re: i don't think router is running at gigabit speed
Post by: FurryNutz on June 29, 2011, 03:48:29 PM
Enjoy.  ;D
Title: Re: i don't think router is running at gigabit speed
Post by: danhasmail on July 12, 2011, 07:32:30 PM
I had some extra cash to spend, so i found a used DGL-4500 on ebay and with shipping paid 64.00. Should arrive by end of this week.
Title: Re: i don't think router is running at gigabit speed
Post by: FurryNutz on July 13, 2011, 07:16:44 AM
NICE. See you on the 4500 forum. Let me know if you need help setting it up.
Title: Re: i don't think router is running at gigabit speed
Post by: danhasmail on July 14, 2011, 04:39:16 PM
Got the 4500 yesterday. At first it wouldn't work, the setup program kept giving me a message that it couldn't find it. So i pushed the reset button to restore factory settings and it found it right away.
Works good, i disabled the wireless feature since i don't use it.
In reality i spent 64.00 just to have the SB6120 modem link LED blinking blue instead of amber.
Oh well, i've done stupider things in my life. But am happy i did it.
Guess i'll move over to the 4500 forum from now on.
Thanks for all the feedback i've received here.
Title: Re: i don't think router is running at gigabit speed
Post by: FurryNutz on July 14, 2011, 04:40:46 PM
 ;)
Title: Re: i don't think router is running at gigabit speed
Post by: danhasmail on July 14, 2011, 04:44:48 PM
hey FurryNutz,
It seems like you are always in this forum, do you live here, lol.
I've noticed that many times when i try to get in this forum, my browser just keeps searching, like the site is down. What's up with that??? Any ideas????
Title: Re: i don't think router is running at gigabit speed
Post by: FurryNutz on July 14, 2011, 04:49:56 PM
Ya man I acutally live in the Dlink servers. I get fed and they keep me warm. LOL. I'm on here when i can be.

Sometimes there are times when the servers are down. They were earlier today. Not sure why. Might be external users trying to do bad things. Been some spam here and there. Trying to keep it out. LOL.
Don't worry, things are still going. If it's down by chance, check with a different PC or device like a smart phone. If it's down there then give it some time. They get it back up pretty fast.