• December 01, 2021, 04:53:14 PM
  • Welcome, Guest
Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

This Forum Beta is ONLY for registered owners of D-Link products in the USA for which we have created boards at this time.

Author Topic: DAP-1525 does not respond in AP mode  (Read 12475 times)

zoom1

  • Level 1 Member
  • *
  • Posts: 1
DAP-1525 does not respond in AP mode
« on: July 24, 2013, 06:35:00 AM »

Hi,

I got DAP-1525 and trying to set it up as AP.
I set it up in the basement and hooked it up to my Dlink DIR-825 router located on a first floor of my house via cat5 cable to uplink (bottom) lan port.
I set the switch on the back to 5ghz. At the beginning I set everything in wireless setup manually. All the settings I copied from the router 5ghz wireless settings page including SSID, encryption... except channel. I found in the forum that it is recommended to set it to a different value. Eg http://forums.dlink.com/index.php?topic=41790.0

However, once I boot DAP-1525, I loose the connection to the 5ghz network (2.4 works fine) and I can not access DAP-1525.
Then, I tried WSP connection with the same success.

My next step was to try 2.4ghz, its on different SSID and all other settings are pretty much the same as in 5ghz. The result is the same, I loose connection to 2.4ghz network but, 5ghz works fine.

Once, I tried to set DAP-1525 and DIR825 to the same channel on 2.4ghz network it started to work.

I don't see big jump in the network signal in my basement. However the signal is coming from DAP-1525. I disabled the radio on the router just to check if signal is coming from DAP-1525 and, it does.

What do I do wrong here?

Thanks in advance for your help
Logged

FurryNutz

  • Poweruser
  •   ▲
    ▲ ▲
  • *****
  • Posts: 49863
  • D-Link Global Forum Moderator
    • Router Troubleshooting
Re: DAP-1525 does not respond in AP mode
« Reply #1 on: July 24, 2013, 06:43:43 AM »

Link>Welcome!
  • What Hardware version is your DAP and router? Look at sticker under DAP and router.
  • Link>What Firmware version is currently loaded? Found on the DAP and routers web page under status.
  • What region are you located?

Wireless Configurations
Links>Wireless Installation Considerations and Managing Signal Congestion
  • Ensure the default (dlink) SSID name is changed. Can be anything and not something thats already in use by any neighboring WiFi routers. Under Setup/Wireless/Manual.
  • What wireless modes are you using?
  • 2.4Ghz and 5Ghz routers: Try single mode G or N or mixed G and N on 2.4Ghz and single mode N on 5Ghz?
  • Channel Width set for Auto 20/40Mhz or try 20Mhz only.
  • What security mode are you using? Preferred security is WPA-Personal. WPA2/AES Only. Some WiFi adapters don't support AES, so you might want to try TPIK only or Auto TPIK and AES.
  • What wireless devices do you have connected?
  • Any cordless house phones?
  • Any other WiFi routers in the area? Link> Use InSSIDer to find out. How many?
  • If you have any of these options, Try turning OFF or ON Short GI, WLAN Partition, HT 20/40 Co-exhistance and Extra Wireless Protection if you have it. Recommended settings are default. Under Advanced/Advanced Wireless.
  • Enable WMM Enable Under Advanced/Advanced Wireless.
  • Try setting Medium or Low power output settings and test again Under Advanced/Advanced Wireless.


Seems very odd that the 1525 is loosing connection or not broadcasting on same frequency as 825 however on different channel.

What channels are you using on the 825 and 1525?

How far apart are these two units?
Logged
Cable: 1Gb/50Mb>NetGear CM1200>DIR-882>HP 24pt Gb Switch. COVR-1202/2202/3902,DIR-2660/80,3xDGL-4500s,DIR-LX1870,857,835,827,815,890L,880L,868L,836L,810L,685,657,3x655s,645,628,601,DNR-202L,DNS-345,DCS-933L,936L,960L and 8000LH.