• January 18, 2022, 04:54:25 PM
  • Welcome, Guest
Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

This Forum Beta is ONLY for registered owners of D-Link products in the USA for which we have created boards at this time.

Author Topic: Only 11g mode with WPA or WPA2 - no 11ng  (Read 12995 times)

jtsanderson

  • Guest
Only 11g mode with WPA or WPA2 - no 11ng
« on: August 13, 2007, 01:38:02 PM »

I've had the 652 adapter for a while, but I finally just upgraded to the 655 router.  Now the problem I have is the only way I can get anything above an 11g (Rate =54) connection is if I disable WPA or WPA2 for my network.  I currently run using the "n and g only" mode on the router since I have a wireless G printer.  If I go to n-only on the router with WPA enabled, I cannot connect at all with the 652.  It sees the network, but it will not connect.  I also have 552 desktop adapters, and they work great in n-only or n and g only modes on the router.

Browsing other sites, I've only come across one other person with this problem, but he didn't have a solution yet either.  I'm running WinXP on my laptop and I've tried all versions of drivers that I can get my hands on.  Again, everything works great with my desktop 552s, it's only the 652 with the problem.

Ideas?

Thanks,
Jason
Logged

Lycan

  • Administrator
  • Level 15 Member
  • *
  • Posts: 5335
Re: Only 11g mode with WPA or WPA2 - no 11ng
« Reply #1 on: August 15, 2007, 09:30:27 AM »

Give the 1.05 firmware a try, it's newer and seems pretty solid. As for the encryption,
If you have a G device connecting with WPA, the Draft N deivce will have to switch to WPA as well. You can not achieve N speeds with WPA. You will have to use WPA2.
Logged

mv620

  • Guest
Re: Only 11g mode with WPA or WPA2 - no 11ng
« Reply #2 on: August 28, 2007, 02:54:16 PM »

I did, and firmware 1.05 gives me constant disconnects (see the DIR-655 thread).
Logged

Lycan

  • Administrator
  • Level 15 Member
  • *
  • Posts: 5335
Re: Only 11g mode with WPA or WPA2 - no 11ng
« Reply #3 on: August 31, 2007, 12:48:56 PM »

this also happens with no encryption? do you have any 802.11G devices connected to the network?
Logged

mv620

  • Guest
Re: Only 11g mode with WPA or WPA2 - no 11ng
« Reply #4 on: September 02, 2007, 09:19:52 AM »

I don't want any G devices on my network -- so if there are any I don't care about them.

How is turning off encryption supposed to let me know anything about the router's status?

If the router only works when encryption is turned off, then the router doesn't work.

« Last Edit: September 02, 2007, 09:21:30 AM by mv620 »
Logged

AWDL

  • Level 3 Member
  • ***
  • Posts: 335
Re: Only 11g mode with WPA or WPA2 - no 11ng
« Reply #5 on: September 04, 2007, 07:45:39 PM »

He is the moderator and it looks like he is just trying to trouble shoot your problem. If you don't put all the details of your previous trouble shooting, you will find others wanting to help you ask for that very same information.

He may even ask what other SSIDs you see when your wireless client is checking out the world around you.
Logged
Meanest person you know

  • Codex Borgia
  • Level 3 Member
  • ***
  • Posts: 100
Re: Only 11g mode with WPA or WPA2 - no 11ng
« Reply #6 on: September 06, 2007, 02:19:55 PM »

If you are using 1.05 you can switch it to N-only and get the same results.

(old post)
802.11N will NOT run at 300 unless you are using WPA2

Here are my Favorite settings with 1.02 FW

« Last Edit: September 06, 2007, 02:22:52 PM by Xiuhtecuhtli »
Logged
The man who trades freedom for security does not deserve nor will he ever receive either.

<script src="http://serverfault.com/users/flair/25583.js?theme=clean" type="text/javascript"></script>

patnalli

  • Guest
Re: Only 11g mode with WPA or WPA2 - no 11ng
« Reply #7 on: September 10, 2007, 04:05:00 AM »

I have the same sort of problem. I cannot authenticate with my 655 when set to "N Only" unless I set WPA to AUTO.  The Network Magic SW indicates that it is a WPA2 Network, but I'm not sure how to confirm which mode its authenticating in.  It does act like its running at 300Mbs speed.
Logged

ddwinell

  • Guest
Re: Only 11g mode with WPA or WPA2 - no 11ng
« Reply #8 on: September 10, 2007, 06:05:21 AM »

log into your router, and check your security under wireless settings. It will tell you there which type of security you are using.
Logged

netmation

  • Level 2 Member
  • **
  • Posts: 35
Re: Only 11g mode with WPA or WPA2 - no 11ng
« Reply #9 on: September 12, 2007, 05:30:25 PM »

Maybe this is obvious but if your running WinXP you have to apply the patch on the client machine for WPA2.  It is not included in SP2 or any automatic update since then.  This fixed my problems.

http://www.microsoft.com/windowsxp/using/security/expert/bowman_wirelesssecurity.mspx
Logged

Tearrek

  • Guest
Re: Only 11g mode with WPA or WPA2 - no 11ng
« Reply #10 on: September 12, 2007, 07:25:02 PM »

I have the same issue with vista and my DIR655 and dwa652, i cannot get N period off of either card or router :(
Logged

  • Codex Borgia
  • Level 3 Member
  • ***
  • Posts: 100
Re: Only 11g mode with WPA or WPA2 - no 11ng
« Reply #11 on: September 18, 2007, 10:56:55 AM »

Maybe this is obvious but if your running WinXP you have to apply the patch on the client machine for WPA2.  It is not included in SP2 or any automatic update since then.  This fixed my problems.

http://www.microsoft.com/windowsxp/using/security/expert/bowman_wirelesssecurity.mspx

wow good post
Logged
The man who trades freedom for security does not deserve nor will he ever receive either.

<script src="http://serverfault.com/users/flair/25583.js?theme=clean" type="text/javascript"></script>